vip logs

Volg jij het nog? VIP zelf is af en toe het spoor bijster. Zoveel nieuwe projecten die voortkomen uit VIP-activiteiten en die we eigenlijk heel graag willen volgen. Daarom vanaf nu op deze site: VIPlogs van avonturiers die samen met VIP de eerste stap hebben gezet en nu hun eigen weg gaan.
Het volgen van je eigen weg gaat niet altijd vanzelf. Euforie wordt afgewisseld met uithuilen, zwoegen met zoeken en delen met dalen. Was het niet een boeddhistische wijze die zei ‘de weg zelf is het doel’? Wat en wie kom je tegen op je eigen weg? Hoe hou je het vuurtje brandend? Welke onvermoede kanten van jezelf kom je tegen? Wanneer zet je door en wanneer doe je even een stapje terug? Met deze VIPlogs willen wij je een inkijkje bieden in alle stappen die je onderweg kunt zetten. VIP hoopt jou hiermee te inspireren jouw eigen weg te vinden en te volgen, ook als je even het spoor bijster bent. Dan vraagt vast iemand aan jou: Volg jij het nog?

 

Hallo wereld. // 21-09-2016

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Pas het aan of verwijder het en start met bloggen.

polsstok nieuwjaarsduik #2 // 21-04-2014

// 12-04-2014

p>Waar was ik nou gebleven? Het is alweer best lang geleden, maar er zijn toch nieuwe stappen ondernomen.

Ik heb een erg inspirerend gesprek gehad met de Vip-bus mensen, weer alles op een rijtje gezet. Meer redenen gevonden om door te gaan. En het belangrijkste: nog iemand die meedoet! Iemand die mijn verhaaltjes illustreert. Het is toch van deze tijd om beeld aan woorden toe te voegen, de woorden alleen hebben toch een beetje kracht verloren, en ergens heeft de muziek alleen ook haar kracht verloren, zonder beeld. En ik vindt het niet zo erg, als ik maar de middelen krijgt om die kracht van het samenvoegen van disciplines op de een of de andere manier voor elkaar krijgt. In dit geval gaat het lukken. Het wordt, gelukkig!, teamwerk…daar hou ik er van!

Voor de rest waren een paar weken van mislukte afspraken. Voor mij sowieso een te drukke maand april, dus weinig flexibiliteit om afspraken te verzeten, en volgens mij voor meerdere mensen het geval. Wel een beetje teleurstellend.

Maar…

Uiteindelijk gisteren gelukt om een afspraak met een leidigevende van de HAP te hebben. Niet bij het “huisje” want vrijdag avond is het te druk, wel bij mij thuis (daar gaat mijn anonimiteit al!!). Het ging erg goed. Zij zijn ook op zoek naar nieuwe activiteiten voor de meisjes. In deze moeilijke “subsidie” tijden lijkt de solidariteit te verrijzen uit de as als Feniks de vogel…gek, eigenlijk, hoe mensen elkaar weer gaan opzoeken en samen nadenken… het is de goede kant van “crisis” (toch?). Zij was erg positief en denkt dat er wel behoefte aan zoiets kan zijn. Aankomende dinsdag hebben ze vergadering en gaat ze overleggen. Wat we misschien doen is ergens in juni een soort van eenmalige “workshop” op het “huisje” om te kijken wat de reacties zijn en dan verder kijken. Ik zou ook het huisje kunnen gebruiken op momenten dat ze gesloten zijn, want ze twijfelt of de meisjes de moeite zouden doen om ergens naartoe te gaan…maar dat zullen we later zien! Ik mag ook bij hen cd’tjes en/of flyers achterlaten… We hebben ook besproken dat het project iets op lange termijn is. Gewoon rustig aan beginnen en na een jaar evalueren. Het moet groeien en niks overhaast doen. Ik bleef vol energie achter! Dus zelfs het erg lang wachten voor een afspraak bleek achteraf niet zo erg.

Het was ook voor mij de eerste keer dat ik een gesprek had met iemand die met de meisjes werkt, en veel meer over hun weet. Over hen als mensen, vrouwen en niet als “overlast” of “overlust”.

Dat gaf me ook meer vertrouwen op de manier waarop ik het wil aanpakken, dat is erg fijn!

Mijn gevoel nu is dat dit al sowieso de moeite waard is, zo veel beweging, zowel bij mij als bij anderen.

Als het goed is hoor ik aan het einde van de week iets van de mensen van de HAP en dan kan ik de volgende stappen ondernemen.

Hopelijk dan volgende week meer duidelijkheid…

Ondernemers slaan eerste paal voor bruisende Galecopperzoom // 11-04-2014

Vrijdag 11 april is een bijzonder moment: zeven ondernemers slaan de eerste paal voor hun droom – hun eigen onderneming voor een duurzame en creatieve Galecopperzoom. De ondernemers, provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein spreken dan de intentie uit dat dit de zeven initiatieven zijn die het komende jaar hun plek vinden op de Galecopperzoom. De zeven ondernemers nodigen graag alle Galecoppers en andere belangstellenden uit om te proosten op dit bijzondere moment en laten u alvast ervaren wat er gaat bruisen op de Galecopperzoom. Wethouder Hans Adriani en gedeputeerde Bart Krol zijn hierbij namens de gemeente en de provincie. Van 15.00 tot 17.00 uur naast het Petanque Centrum op de Galecopperzoom.
Galecopperzoom: plek voor creatieve en duurzame energie
Op 12 december werden deze zeven initiatieven door een deskundige jury gezien als de meest concrete kanshebbers om al begin 2014 te realiseren. Als het aan de ondernemers ligt zijn er straks stadsvarkens die als natuurlijke ploeg de Galecopperzoom opwaarderen, kinderen die leren biologische groente te verbouwen in eigen tuintjes, een horecagelegenheid waar je heerlijk tot rust kan komen, zonnepanelen voor en van de wijk waartussen schapen kunnen grazen, recreatief betaalbaar golfen voor iedereen en een wielerbaan die tot leven wordt gewekt door laagdrempelige evenementen voor en door de buurt.
Proeven en ervaren vanaf 13 april

Vanaf 13 april zullen de prototypes van de initiatieven zichtbaar worden op de Galecopperzoom. Om de zondag is er op de Galecopperzoom wat te beleven en ervaren: van pony rijden tot varkens bewonderen en van moestuinieren tot zien hoe zonne-energie wordt opgewekt. In de weekenden is het bovendien mogelijk om alvast koffie of thee te drinken in de tijdelijke horecagelegenheid.
Tijdelijke ontwikkeling door dromen gedreven
De gemeente Nieuwegein heeft in het verleden het gebied Galecopperzoom aangekocht voor bebouwing. Het oorspronkelijke plan (een groot bedrijventerrein) is geheel van tafel. Het lange termijnplan (mogelijk een nieuwe woonwijk) wordt op zijn vroegst na 2030 uitgevoerd.
De gemeente stelt de Galecopperzoom tot 2030 beschikbaar voor tijdelijke ontwikkeling. Hiermee worden de gemeentelijke rentelasten verlaagd en krijgt het gebied meerwaarde voor zijn omgeving. Bewoners en ondernemers realiseren hier hun droom waar de wijk en Nieuwegein van profiteren.

Jongeren in Lienden bouwen hun ‘eigen plek’. // 12-03-2014

In Lienden speelt een jongerenprobleem: al 20 jaar hebben de jongeren geen plek en worden gezien als overlast gevend. Maar de jongeren ervaren ook een probleem: waar zij ook staan, het is nooit goed en worden vaak weggestuurd. In vier bijeenkomsten werd een groep jongeren die eerst als overlast gevend werden bestempeld, een energieke ondernemende groep die zo verbinding kreeg met het dorp. Ze bouwden hun eigen plek, schakelden hun netwerk in en werden ondernemers. Voor de mensen in de buurt die hen schuwden gaan ze een leuke middag opzetten in opdracht van een woningcorporatie.

Eerste bijeenkomst project L: De Droom

De jongeren zoeken al twee jaar naar een eigen plek, maar het vlot niet echt. De droom van de jongeren? Het enige wat ze nodig hebben is een plek waar ze ongestoord kunnen staan, een dak boven hun hoofd en een koelkast. Hoe moet dat er dan uitzien? Julien, van de gelijknamige sportschool in Lienden heeft de vraag van de jongens gehoord en begrepen. Hij heeft zelf een eigen caravan waar nog het één en ander aan moet gebeuren. De jongens raken enthousiast, ze kunnen helpen de caravan op te knappen en deze zo inrichten dat het hun plek wordt. Binnen 49 minuten is Project L geboren.

Tweede bijeenkomst Project L: Eigen plek

Project L gaat verder. De jongens zijn al een heel eind, met meubels, kasten en een koelkast. Julien wil een bootcamp aanleggen, daar kunnen de jongens hem bij helpen. De jongens hebben er zin in, al lijken ze nog steeds het idee te hebben dat het mis kan gaan. De caravan wordt met drie kleuren tape omgedoopt tot Project L. Op 28 oktober presenteren ze een plan aan Julien.

Derde bijeenkomst Project L: Budget

Danny presenteert het plan van aanpak. De grootste vraag van Danny gaat over het budget. Hij vraagt zich af wat ze kunnen krijgen. Dennis spreekt de jongens aan op hun ondernemerszin. Wat kun je zelf doen, zonder teveel afhankelijk te zijn van een budget? Julien raadt de jongens aan vanuit een teamgevoel vooruit te kijken! Ze gaan bouwen en tegelijkertijd zoeken naar meer teamgeest. Ineens borrelt en bruist het weer en zijn er vijf ondernemers plannen: voor mobile clinics, een receptie met klein winkeltje, Bootcamps, een winkeltje met kleding en presentaties in de omgeving. De jongens denken de volgende stappen uit: stroom, nalopen elektra binnen, water, binnenkant verbouwen, buitenkant design.

Vierde bijeenkomst Project L: Als ondernemers aan de slag

Ook al gaan de dingen wat langzamer dan gepland, ze krijgen hulp van vrienden en familie, ze leggen zelf 25 euro in en ze gaan een dag organiseren voor ouderen die bang zijn voor de jongens. Niets lijkt de opening van Project L in de weg te staan. In vijf maanden tijd hebben de jongens zelf een plan gemaakt, gezocht naar oplossingen bij problemen, hun netwerk ingeschakeld voor hulp, onderhandeld met de woningcorporatie en de caravan van henzelf gemaakt. De jongens kunnen trots op zichzelf zijn. Project L werd op feestelijke wijze op 12 maart geopend door wethouder Sander van Alfen.

Foto’s:

Elly Molenaar.

Eitje tikken met.. Tielse dromen // 16-12-2013

Tielenaren maken dromen waar

Een door ouders zelfgebouwde speeltuin in de wijk, een woongemeenschap voor mensen tussen de 60 en 70 jaar – gekoppeld aan mantelzorg, of een handgemaakt portemonneetje waarmee geld wordt verzameld voor een project in Cambodja. Het kwam allemaal voorbij tijdens de ontbijtsessie Eitje tikken met…. op 16 december. Acht Tielenaren deelden hun droom en vonden steun voor de realisatie.

Concrete stap voor 1 februari

Met het presenteren van hun droom tegenover een publiek van zo’n 50 betrokken mensen vanuit de gemeente, woningcorporaties, welzijn en ondernemend Tiel, namen de droomeigenaren het besluit om hun dromen echt waar te maken. Het doel van het ontbijt is om de droomeigenaren de steun te laten vinden die zij nodig hebben om hun droomplan uit te voeren. De dromen worden verrijkt en er wordt meegedacht over een eerste concreet prototype van de droom voor 1 februari 2013.

De Zaak van de Stad: plek om dromen waar te maken

Ook Karin van Nuland – projectleider van de gemeente Tiel – deelt haar droom. “Dat inwoners en ambtenaren elkaar op een gelijkwaardige manier ontmoeten, en dat er een plek is waar je je dromen samen echt verder kunt brengen”. Die plek is gevonden in De Zaak van de Stad. Donderdag 19 december, vanaf 11.00 uur, is de aftrap voor de vrije inloop.

Prikkels voor Tiel door dromen

Op 13 en 14 november stond de VIPbus op verschillende plekken in Tiel. De hele dag stapten bewoners binnen met prille ideeën en vergevorderde plannen. Acht van hen pakten de kans om hun droom te delen en verder te brengen op 16 december. De gemeente Tiel geeft vorm aan het nieuwe samenspel tussen samenleving en overheid. De gemeente wil dromen van bewoners mogelijk maken door mee te denken en te verbinden.

Bekijk hier de fotoserie en hier de video.

Dromen voor de Galecopperzoom // 12-12-2013

Stadsvarkens die als natuurlijke ploeg de Galecopperzoom opwaarderen; kinderen die leren biologische groente te verbouwen in eigen tuintjes; zonnepanelen voor en van de wijk waartussen schapen kunnen grazen; recreatief betaalbaar golfen voor iedereen en een wielerbaan die tot leven wordt gewekt door laagdrempelige evenementen voor en door de buurt.  Deze duurzame ideeën spraken de jury ( gemeentebestuurder, creatieve en zakelijke ondernemer en bewoner Galecop) het meest tot de verbeelding op 12 december.

Kruisbestuiving en samenwerking

Die avond presenteerden 11 bewoners en/of ondernemers hun droomplan voor de Galecopperzoom. Zowel jonge als oudere deelnemers vertelden vol enthousiasme hun droom aan het publiek, die vervolgens aan het einde hun favoriet konden belonen met een roos.  Een deskundige jury gaf advies over welke concrete initiatieven kansrijk zijn om al begin 2014 te realiseren. Voor acht van de elf zag de jury dat zitten, met name ook omdat deze initiatieven elkaar kunnen versterken. Wethouder Hans Adriani – voorzitter van de jury: “Zoveel ideeën, zoveel enthousiasme, dat moet tot een mooie kruisbestuiving leiden om dit pauzelandschap samen lucratief te ontwikkelen!

Proeven en ervaren vanaf voorjaar 2014

Op 6 en 7 november hebben diverse bewoners en ondernemers in de VIPbus hun droom voor de Galecopperzoom gedeeld. De afgelopen weken zijn deze dromen uitgewerkt tot concrete plannen. Na 12 december gaan de kansrijke plannen verder en zullen zij een groep gaan vormen. Vanaf het voorjaar van 2014 zullen de prototypes van de initiatieven zichtbaar worden op de Galecopperzoom.

Tijdelijke ontwikkeling door dromen gedreven

De gemeente stelt de Galecopperzoom tot 2030 beschikbaar voor tijdelijke ontwikkeling. Hiermee worden de gemeentelijke rentelasten verlaagd en krijgt het gebied meerwaarde voor zijn omgeving. Bewoners en ondernemers is gevraagd naar hun dromen, want daarin zit energie en eigenaarschap en de drijfveer om het echt zelf te gaan doen.

Volgt u het verhaal op Facebook https://www.facebook.com/groups/energielabgalecopperzoom/ of op www.nieuwegein.nl/energielab

Van droom naar doorbraak in Tiel // 14-11-2013

‘We gaan het uit de grond stampen!’

Iedere droom begint met een eerste stap

PvdA-politicus Jan-Kees Koning droomt van meer Europees gevoel onder jongeren. Hij formuleert in de VIPbus een eerste stap om zijn droom te realiseren: een vers voornemen. Als het is gelukt, roept hij opgelucht: ”We gaan het uit de grond stampen!” Meer gevoel voor Europa onder jongeren creëer je niet met een papieren visie of een dor strategisch plan. Het Spoor van Vernieuwing heeft Jan-Kees uitgedaagd iets te gaan doen. En met succes! Hij gaat 30 Tielse jongeren over verleden, heden en toekomst van Europa vertellen. In één weekend neemt hij ze met een touringbus mee naar de parlementsgebouwen in Londen, Berlijn, Parijs en Brussel!

Nieuw samenspel overheid en bewoners

Wat vooraf ging? De gemeente Tiel staat voor een reorganisatie. En die heeft consequenties voor de ambtelijke organisatie, maar ook voor de manier waarop ambtenaren de Tielse bewoners tegemoet treden. In toekomstig Tiel nemen bewoners verantwoordelijkheid voor hun eigen dromen en dat kan alleen als ambtenaren daar ruimte toe bieden. Maar hoe geef je dat nieuwe samenspel concreet vorm? Daarvoor werd het Spoor van Vernieuwing ingeschakeld, een multidisciplinair team van ondernemers dat droomt van een Nederland waarin ruimte is voor de kracht in de samenleving. In de VIPbus, een rijdende winkel vol verse inspiratie, vangt het Spoor van Vernieuwing dromen. Die zijn het vertrekpunt voor verandering. Van dromen krijg je energie, je voelt je er eigenaar van (‘het is mijn droom!’) en, als je voldoende ruimte krijgt, maakt het ondernemerschap in je los. Tielse ambtenaren, raadsleden en professionele partners deelden hun dromen al en kwamen tot verse voornemens om deze te verwezenlijken. Op 13 en 14 november was het de beurt aan de bewoners van Tiel. En in Tiel bleek het te doen!

dromenvangdagen

Olievlek

De allereerste dromer in de VIPbus, Janne, wil een half jaar als vrijwilliger naar Cambodja. Daar heeft ze geld voor nodig, wat ze wil verdienen door van gebruikte kleding tassen te maken om te verkopen. Kan ze dat alleen? Nee! Ze verlaat de VIPbus met het verse voornemen om langs verzorgingshuizen te gaan om senioren met talent en tijd te vragen haar te helpen. Zo zorgt een individuele droom, voor een olievlek aan activiteit. Janne kan op een ondernemende, creatieve manier aan haar droom werken, ze betrekt haar omgeving erbij en activeert Tielse senioren.

Zes professionals uit welzijn en zorg gaan samen een wijkteam vormen in Tiel-West. Ze komen in de VIPbus met een gedeelde droom: ze willen er zijn voor de bewoners in de wijk. Niet door allerlei nieuwe dingen te doen, maar door wat er al is beter te benutten. Hun verse voornemen? Ze gaan met een gezamenlijk programma door de wijk rijden, met een bus en zijn zo zichtbaar en toegankelijk voor bewoners met plannen, ideeën, vragen en dromen.

Bewoners die iets willen, komen er in de bus genoeg! Bewoners die een stadsmoestuin willen beginnen om verse groenten aan de voedselbank te kunnen leveren, bewoners die met Project Tiel Centrum XL de binnenstad leefbaar en eetbaar willen maken, bewoners die een Mantelzorgacademie willen starten, senioren willen ondersteunen bij het omgaan met social media of iets willen betekenen voor hun wijk. En ze hebben soms maar een klein zetje nodig om grote impact op hun leefomgeving te maken! Dat krijgen ze in de VIPbus. Ze blikken hun verse voornemen in, de eerste stap richting het verwezenlijken van hun droom.

Vervolg

Op 16 december presenteren liefst 26 droomeigenaren hun droom tijdens de ontbijtsessie Eitje tikken met… Ze vertellen over de eerste concrete stap die ze dan al gezet hebben. We zoeken met de droomeigenaren naar een steunsysteem voor de droom. Daarvoor brengen de droomeigenaren zelf mensen uit hun eigen netwerk mee, het Spoor van Vernieuwing zorgt voor interessante ambtenaren, professionals en ondernemers. Tijdens Eitje tikken met… borgen we zo de realisatie van de dromen.

Bekijk hier de hele fotoserie.

Verse Voornemens in Tiel // 13-11-2013

Op 13 en 14 november de VIPbus in Tielse wijken op zoek naar nog meer mooie persoonlijke dromen of plannen. De VIPbus biedt een springplank van droom naar realisatie. Gemeente en andere betrokkenen zetten hun denkkracht, netwerk en mogelijkheden in om jouw droom, die het verschil kan maken voor Tiel, een stap verder te brengen.

Tiel op expeditie

De gemeente Tiel start samen met de VIPbus een nieuwe beweging om dromen en initiatieven van bewoners in beweging te zetten. Hiermee wordt vormgegeven aan de veranderende rol tussen overheid en bewoners.

Ondernemende dromen startpunt levendige Galecopperzoom // 09-11-2013

Wat kan er allemaal gebeuren op de Galecopperzoom? Op 6 en 7 november was dat te proeven en ervaren in de VIPbus op de Galecopperzoom. Van 9.00 uur tot 21.00 uur stapten bewoners en ondernemers binnen met prille ideeën en vergevorderde plannen. Een ding hebben de initiatieven gemeen: de droom staat centraal.

Duurzaam, ondernemend, creatief en passend bij de buurt

Ruim 20 ondernemende dromen werden gedeeld in de VIPbus. Van een innovatieve horeca-gelegenheid voor de ouders met kinderen uit Galecop en de zakenmensen uit Papendorp, tot ruimte voor oud-hollandse veerassen die in lijn met de historie weer hun plek vinden op de Galecopperzoom. Dat dieren populair zijn, blijkt ook uit de initiatieven voor een paardenopvang en een hondenspeeltuin. Maar ook aan de vrije tijd is gedacht: wie weet dat je volgend jaar met de hele familie kunt gaan golfen op de Galecopperzoom.

Ondernemende plannen in de VIPbus

Galecopperzoom als lab voor nieuwe energie

De belangstelling van ondernemers die kansen zien voor zonne-energie is groot. Als het aan hen ligt voorzien de bewoners van Galecop straks voor een groot deel in hun eigen energie door de komst van zonnepanelen op de zoom. Bewoners kunnen een zonnepaneel adopteren en naast de groene voordelen ook het voordeel in hun portemonnee gaan voelen. De ondernemers zien ook kansen voor een experience center voor duurzame energie of voor buurtprojecten die van meerwaarde kunnen zijn voor de buurt.

Vervolg op 12 december

Op 12 december krijgen bewoners/ondernemers die op 6 en 7 november in de VIPbus waren de kans om hun droom te pitchen voor een jury die toetst of het plan voldoet aan uitgangspunten van ondernemendheid, creativiteit, maatschappelijke meerwaarde en duurzaamheid. Bewoners van Galecop zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en om mee te doen. Het idee is dat in het voorjaar van 2014 de eerste initiatieven zichtbaar worden op de Galecopperzoom.

Samenwerkende partijen voor de Galecopperzoom

Het Energielab Galecopperzoom wordt in opdracht van de gemeente Nieuwegein en Kamer van Koophandel Midden-Nederland uitgevoerd. De VIPbus is als onafhankelijke partij verantwoordelijk voor de vormgeving/uitvoering.

Bekijk de filmpjes op: https://www.facebook.com/groups/energielabgalecopperzoom/