Jongeren in Lienden bouwen hun ‘eigen plek’.

In Lienden speelt een jongerenprobleem: al 20 jaar hebben de jongeren geen plek en worden gezien als overlast gevend. Maar de jongeren ervaren ook een probleem: waar zij ook staan, het is nooit goed en worden vaak weggestuurd. In vier bijeenkomsten werd een groep jongeren die eerst als overlast gevend werden bestempeld, een energieke ondernemende groep die zo verbinding kreeg met het dorp. Ze bouwden hun eigen plek, schakelden hun netwerk in en werden ondernemers. Voor de mensen in de buurt die hen schuwden gaan ze een leuke middag opzetten in opdracht van een woningcorporatie.

Eerste bijeenkomst project L: De Droom

De jongeren zoeken al twee jaar naar een eigen plek, maar het vlot niet echt. De droom van de jongeren? Het enige wat ze nodig hebben is een plek waar ze ongestoord kunnen staan, een dak boven hun hoofd en een koelkast. Hoe moet dat er dan uitzien? Julien, van de gelijknamige sportschool in Lienden heeft de vraag van de jongens gehoord en begrepen. Hij heeft zelf een eigen caravan waar nog het één en ander aan moet gebeuren. De jongens raken enthousiast, ze kunnen helpen de caravan op te knappen en deze zo inrichten dat het hun plek wordt. Binnen 49 minuten is Project L geboren.

Tweede bijeenkomst Project L: Eigen plek

Project L gaat verder. De jongens zijn al een heel eind, met meubels, kasten en een koelkast. Julien wil een bootcamp aanleggen, daar kunnen de jongens hem bij helpen. De jongens hebben er zin in, al lijken ze nog steeds het idee te hebben dat het mis kan gaan. De caravan wordt met drie kleuren tape omgedoopt tot Project L. Op 28 oktober presenteren ze een plan aan Julien.

Derde bijeenkomst Project L: Budget

Danny presenteert het plan van aanpak. De grootste vraag van Danny gaat over het budget. Hij vraagt zich af wat ze kunnen krijgen. Dennis spreekt de jongens aan op hun ondernemerszin. Wat kun je zelf doen, zonder teveel afhankelijk te zijn van een budget? Julien raadt de jongens aan vanuit een teamgevoel vooruit te kijken! Ze gaan bouwen en tegelijkertijd zoeken naar meer teamgeest. Ineens borrelt en bruist het weer en zijn er vijf ondernemers plannen: voor mobile clinics, een receptie met klein winkeltje, Bootcamps, een winkeltje met kleding en presentaties in de omgeving. De jongens denken de volgende stappen uit: stroom, nalopen elektra binnen, water, binnenkant verbouwen, buitenkant design.

Vierde bijeenkomst Project L: Als ondernemers aan de slag

Ook al gaan de dingen wat langzamer dan gepland, ze krijgen hulp van vrienden en familie, ze leggen zelf 25 euro in en ze gaan een dag organiseren voor ouderen die bang zijn voor de jongens. Niets lijkt de opening van Project L in de weg te staan. In vijf maanden tijd hebben de jongens zelf een plan gemaakt, gezocht naar oplossingen bij problemen, hun netwerk ingeschakeld voor hulp, onderhandeld met de woningcorporatie en de caravan van henzelf gemaakt. De jongens kunnen trots op zichzelf zijn. Project L werd op feestelijke wijze op 12 maart geopend door wethouder Sander van Alfen.

Foto’s:

Elly Molenaar.