Van droom naar doorbraak in Tiel

‘We gaan het uit de grond stampen!’

Iedere droom begint met een eerste stap

PvdA-politicus Jan-Kees Koning droomt van meer Europees gevoel onder jongeren. Hij formuleert in de VIPbus een eerste stap om zijn droom te realiseren: een vers voornemen. Als het is gelukt, roept hij opgelucht: ”We gaan het uit de grond stampen!” Meer gevoel voor Europa onder jongeren creëer je niet met een papieren visie of een dor strategisch plan. Het Spoor van Vernieuwing heeft Jan-Kees uitgedaagd iets te gaan doen. En met succes! Hij gaat 30 Tielse jongeren over verleden, heden en toekomst van Europa vertellen. In één weekend neemt hij ze met een touringbus mee naar de parlementsgebouwen in Londen, Berlijn, Parijs en Brussel!

Nieuw samenspel overheid en bewoners

Wat vooraf ging? De gemeente Tiel staat voor een reorganisatie. En die heeft consequenties voor de ambtelijke organisatie, maar ook voor de manier waarop ambtenaren de Tielse bewoners tegemoet treden. In toekomstig Tiel nemen bewoners verantwoordelijkheid voor hun eigen dromen en dat kan alleen als ambtenaren daar ruimte toe bieden. Maar hoe geef je dat nieuwe samenspel concreet vorm? Daarvoor werd het Spoor van Vernieuwing ingeschakeld, een multidisciplinair team van ondernemers dat droomt van een Nederland waarin ruimte is voor de kracht in de samenleving. In de VIPbus, een rijdende winkel vol verse inspiratie, vangt het Spoor van Vernieuwing dromen. Die zijn het vertrekpunt voor verandering. Van dromen krijg je energie, je voelt je er eigenaar van (‘het is mijn droom!’) en, als je voldoende ruimte krijgt, maakt het ondernemerschap in je los. Tielse ambtenaren, raadsleden en professionele partners deelden hun dromen al en kwamen tot verse voornemens om deze te verwezenlijken. Op 13 en 14 november was het de beurt aan de bewoners van Tiel. En in Tiel bleek het te doen!

dromenvangdagen

Olievlek

De allereerste dromer in de VIPbus, Janne, wil een half jaar als vrijwilliger naar Cambodja. Daar heeft ze geld voor nodig, wat ze wil verdienen door van gebruikte kleding tassen te maken om te verkopen. Kan ze dat alleen? Nee! Ze verlaat de VIPbus met het verse voornemen om langs verzorgingshuizen te gaan om senioren met talent en tijd te vragen haar te helpen. Zo zorgt een individuele droom, voor een olievlek aan activiteit. Janne kan op een ondernemende, creatieve manier aan haar droom werken, ze betrekt haar omgeving erbij en activeert Tielse senioren.

Zes professionals uit welzijn en zorg gaan samen een wijkteam vormen in Tiel-West. Ze komen in de VIPbus met een gedeelde droom: ze willen er zijn voor de bewoners in de wijk. Niet door allerlei nieuwe dingen te doen, maar door wat er al is beter te benutten. Hun verse voornemen? Ze gaan met een gezamenlijk programma door de wijk rijden, met een bus en zijn zo zichtbaar en toegankelijk voor bewoners met plannen, ideeën, vragen en dromen.

Bewoners die iets willen, komen er in de bus genoeg! Bewoners die een stadsmoestuin willen beginnen om verse groenten aan de voedselbank te kunnen leveren, bewoners die met Project Tiel Centrum XL de binnenstad leefbaar en eetbaar willen maken, bewoners die een Mantelzorgacademie willen starten, senioren willen ondersteunen bij het omgaan met social media of iets willen betekenen voor hun wijk. En ze hebben soms maar een klein zetje nodig om grote impact op hun leefomgeving te maken! Dat krijgen ze in de VIPbus. Ze blikken hun verse voornemen in, de eerste stap richting het verwezenlijken van hun droom.

Vervolg

Op 16 december presenteren liefst 26 droomeigenaren hun droom tijdens de ontbijtsessie Eitje tikken met… Ze vertellen over de eerste concrete stap die ze dan al gezet hebben. We zoeken met de droomeigenaren naar een steunsysteem voor de droom. Daarvoor brengen de droomeigenaren zelf mensen uit hun eigen netwerk mee, het Spoor van Vernieuwing zorgt voor interessante ambtenaren, professionals en ondernemers. Tijdens Eitje tikken met… borgen we zo de realisatie van de dromen.

Bekijk hier de hele fotoserie.