De keuken op z'n kop

Het is 16.00 uur als Lino de VIPbus binnenstapt. De kok met Italiaanse roots heeft een grote droom, vertelt hij al snel: “Met een restaurant op wielen door Leidsche Rijn, ik loop er al 20 jaar mee rond.” Die dinsdag 25 juni is het zover: Lino gaat zijn droom aan een test onderwerpen. Op twee kleine gaspitjes, met een mand vol groente en twee assistentes die van deur tot deur gaan. Met een mand vol inspiratie bellen zij in de buurt aan: Wat is jouw lievelingsingredient?


Aan de Woudsenderraklaan wordt rond 16.30 uur al druk gekookt. Bietjes, sperziebonen en nog meer staat op het menu. Langzaam stromen de mensen toe bij de VIPbus. De Oosterse amuse die Lino heeft gemaakt valt goed in de smaak: hij maakt een uitdagend hapje met onder andere meelwormen en tomaat en die vinden zowaar gretig aftrek. Even later stapt Eko binnen. Hij heeft zijn overgebleven boontjes en een bol knoflook mee genomen. Als snel tovert Lino een Oosterse mie op tafel. Ondertussen worden verhalen en dromen gedeeld. Zo vertelt Farida dat zij heel graag een eigen bakkerij wil beginnen, met heerlijke Marrokaanse koekjes, dat wordt haar specialiteit. Ze zou het liefst een winkeltje beginnen, vlak in de buurt. Nu gaat ze nog naar de Kanaalstraat voor de lekkerste koekjes.

Lino in de VIPbus

Op de tweede locatie, bij de Ab Harrewijnstraat, houdt men van scherp. De allerheetste pepers gaan in het eten en ondertussen worden pittige verhalen gedeeld over lievelingseten en bijzondere herinneringen. Drie jongens stappen binnen met hun net gekochte boodschappen. Enigszins overrompeld zitten ze even later achter hun bord spaghetti. “Zelf hadden we het nooit zo lekker kunnen maken! En dat ook nog met groente”. Op de vraag van Lino wat ze er voor over zouden hebben als zij niet zelf hoefden koken antwoorden ze: “Wel 4 tot 8 euro!” Wie weet dat we Lino binnenkort echt in zijn eigen restaurant op wielen door Leidsche Rijn zien gaan? Wie is er voor? Wij in ieder geval wel!

Bekijk hier alle foto’s.