Co-creatie voor verfrissende visie

Volgende stap in onconventioneel beleidstraject gezet

Waar in andere gemeenten ambtelijk stof langzaam opwaait, heeft de gemeente Zevenaar er de frisse wind onder. In recordtijd (op de kop af 30 dagen) formuleert de gemeente samen met partners, sleutelfiguren en burgers, een nieuwe conceptbeleidsvisie voor wijkgericht werken. Op 18 juni was het tijd voor stap 3 in het proces: de tafelsessies. Op een onconventionele plek, de Buitenmolen, waar geen tafels staan, maar wel frisse wind nodig is. “Zonder wind kan de molen niet draaien”, weet ex-molenaar Staring als geen ander. De 39 sleutelfiguren van het wijkgericht werken zijn vooral blij met de verkoeling die de molen biedt in tropisch Zevenaar.

Het moet anders!

De eerste twee stappen in dit traject, een droomsessie (29 mei) met wijkprofessionals en dromenvangdagen in de wijken (7 en 8 juni), hebben eerste bouwstenen voor een nieuwe visie op wijkgericht werken opgeleverd. Die worden tijdens de sessies gedeeld. En er is draagvlak voor. Want het moet anders, dat wordt meteen duidelijk…

Er is een ‘reset’ nodig!

Hoe moet het dan anders? E laten de deelnemers aan het woord:

“Vraag als professional bewoners nou gewoon eens naar hun droom!”

“De werkelijkheid is al verder dan de plannen die we maken. We hoeven alleen op te schrijven wat er al gebeurt. Iedereen in de wijken is al heel ver.”

“Ik wil voortaan als professional ‘open’ gesprekken in, zonder al teveel voorbereiding. Minder dichttimmeren. Daar is echt een ‘reset’ voor nodig!”

“Wijkgericht werken is spontaan laten gebeuren wat ontstaat, meegaan in wat er speelt. Er wordt teveel in structuren gedacht.”

“We moeten de rand van het speelveld durven zoeken en af en toe de krijtlijn opnieuw durven trekken.”

“Kunnen we meer verantwoordelijkheid en risico’s bij de burger neerleggen?”

“Alleen als mensen zelf dromen hebben, worden ze er eigenaar van en gunnen ze het elkaar en zichzelf om er energie in te steken.”

“Privé denk ik veel sneller in oplossingen, dan wanneer ik in functie ben.”

“Noem een idee niet meteen een plan. Bekijk eerst de mogelijkheden en zet de onmogelijkheden onderaan. Dan krijg je iets, ook al is het misschien niet dat wat je eerst in gedachten had.”

“Hoe enthousiaster mensen zijn, des te minder het kost.”

9084116254_4cb67a5b7f_c

Bekijk hier alle foto’s.

Zelf onderdeel van het traject worden?

Dat kan (nog)! Wanneer? 27 juni a.s., dan presenteren acht bewoners hun droom voor de wijk en zoeken ze hulp. In een Open space sessie. Er zijn nog twee plaatsen vrij! Wil je dromen voor wijken mee realiseren? Of meer informatie over dit unieke traject (natuurlijk). Bel met Marleen Laverman (06-28497360).