Frisse wind door Zevenaar!

Vanaf eind mei waait er een frisse wind door Zevenaar. In samenwerking met de VIPbus en 7Zebra’s experimenteert de gemeente met een nieuw samenspel tussen bewoners en wijkprofessionals. Wat werkt het best om levendige wijken te krijgen?

Van droom naar werkelijkheid
Op 29 mei jl. zitten ambtenaren, een wijkagent, medewerkers van Caleidoz en Baston Wonen, een ondernemer en een vertegenwoordiger van een wijkteam in de VIPbus. Klaar voor de start van het project! Het echt inspirerende lenteweer heeft zich na twee dagen alweer uit de voeten gemaakt. Toch zitten we comfortabel en warm. We luisteren naar het oorverdovende carillon dat het oorstrelende Yesterday van the Beatles tingelt. Mooi, maar niet toepasselijk, aangezien dit project over de levendige wijken van morgen gaat. De deelnemers hebben dromen over deze wijken, zoveel blijkt in de twee levendige uren die volgen.

Die dromen hebben een paar dingen gemeen. De burgers, de hoofdrolspelers, hebben een band met elkaar. Ze bezoeken geen vergaderingen en georganiseerde inspraakavonden, maar ontmoeten elkaar op feestelijke bijeenkomsten. Of zoals de Amerikaanse burgerkrachtgoeroe Jim Diers het zegt: “Why have a meeting, when we can have a party?” Dat samenzijn kan ook gewoon nuttig zijn. Want een Paasvuur is gezellig en warm, maar verbrandt ook heel wat zwerfafval, dat anders op straat rond dwarrelt. In de dromen is ontmoeten de basis en vormen samen geboekte concrete resultaten de brandstof dat het motortje in de wijk draaiend houdt. Iets voor en met elkaar doen in de wijk is niet ongewoon, maar wordt uiteindelijk vanzelfsprekend.

Klik op de foto voor de hele reeks.

VIP_Zevenaar_2

Verse Voornemens
Deze dromen zijn niet zweverig en al helemaal niet vrijblijvend. In De VIPbus blikten alle deelnemers namelijk een ‘Vers Voornemen’ in, een concrete actie waarmee ze zelf de droom dichterbij brengen. Zo gaat een deelnemer in haar eigen straat energie collecteren, door huis-aan-huis te vragen wat mensen met hun straat willen en wat ze daar zelf voor willen doen. Een medewerker van Caleidoz gaat, bewapend met een I-Pad, jongeren in haar wijk inspireren door succesvolle jongereninitiatieven te laten zien en een ondernemer belooft simpelweg er de volgende bijeenkomst weer te zijn. Stuk voor stuk kleine acties die een grote verandering teweeg kunnen brengen.

Dromenvangen!
Op 7 en 8 juni gaat de VIPbus op zoek naar nog meer mooie persoonlijke dromen of plannen die al even op de plank liggen en een afstofbeurt verdienen. De VIPbus helpt poetsen en biedt een springplank van droom naar realisatie. Gemeente en andere betrokkenen zetten hun denkkracht, netwerk en mogelijkheden in om jouw droom, die het verschil kan maken voor Zevenaar, een stap verder te brengen. Vrijdag 7 juni staat de VIPbus van 9.00 tot 12.00 in Babberich op het Baborgaplein en van 13.00 tot 19.00 op het Raadhuisplein, naast bakkerij Godschalk. Op zaterdag 8 juni staan we van 9.30 tot 13.00 op het Raadhuisplein en in de middag tussen 14.00 en 18.00 bij de supermarkt op de Oldenbarneveldtlaan in Zevenaar. Waag de sprong van droom naar werkelijkheid!

Nieuw beleid
Alle dromen, activiteiten, inspanningen, ontstane samenwerkingsverbanden, energie en inspiratie moeten in de loop van juni een nieuwe manier van werken voor de wijken opleveren. Ontstaan door co-creatie tussen de gemeente, samenwerkingspartners en burgers en uiteindelijke vastgelegd in een visie “Frisse wind in de wijk”.