Ballonnetjes goede ideeën

Als cadeau voor het ruim eenjarig bestaan van een appartementencomplex in Vleuterweide, ging de VIPbus op bezoek om dat samen met de bewoners te vieren. Samen met bewoners wordt een ballonnetje opgelaten. Welke wensen wil men de lucht in laten? Welke ideeën hebben bewoners die zij met de wereld zouden willen delen? VIP verbindt en biedt een springplank om een aantal van deze ideeën te helpen verwezenlijken.

Start: nieuwsgierig maken van de bewoners

Op donderdag 15 november werden de bewoners nieuwsgierig gemaakt door slingers op te hangen in de portiek en een ballon in hun brievenbus te doen met de tekst: “Komt u een ballonnetje oplaten? Zaterdag 17 november in de VIPbus”. Op zaterdag 17 november reed de VIPbus om 11.00 uur voor. De koffie pruttelt, de bus is feestelijk aangekleed met slingers en de en taart staart klaar voor het vieren van de verjaardag. Met een fles helium, kleurige ballonnen en wenskaartjes staat de VIPcrew voor de deur. Op deze zaterdag lopen er heel wat mensen in en uit. Opvallend is de verscheidenheid aan bewoners: jonge singles, kleine gezinnen en oudere echtparen wonen samen in het complex.

Ideeën om elkaar te ontmoeten

De bewoners zijn vrij eensgezind over de ideeën voor hun appartementencomplex. Veel bewoners geven aan dat er weinig onderlinge ontmoeting is. De gezamenlijke binnentuin wordt niet gebruikt en de meeste mensen zijn veel van huis. Opvallend is dat de meeste van hen elkaar vooral spreken wanneer er sprake is van een gemeenschappelijk probleem: voorbeelden zijn de verwarming en de auto-inbraken in de buurt. Al snel ontstaat er het idee voor een kerstborrel in de binnentuin. Dit idee wordt door veel bewoners omarmd. De kerstborrel is een reden om elkaar te ontmoeten en zal plaats moeten vinden in de binnentuin. Om het persoonlijker te maken, oppert een bewoner om iedereen te vragen een gerecht te maken met een persoonlijk verhaal. Dat familierecept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, het gerecht dat je altijd op vakantie eet of een taart die je buren echt eens zouden moeten proeven. Ook bestaat er behoefte aan een (digitaal) prikbord, waarop belangrijke ontwikkelingen kunnen worden gemeld en waarop oproepen kunnen worden gedaan om samen iets te doen. Vanwege de drukke levens van de meeste bewoners zou een facebook-pagina in combinatie met een offline prikbord in de portiek een goed idee zijn. Om de ruimte persoonlijker te maken en je buren beter te leren kennen, wordt het idee opgevat om een aantal foto’s met persoonlijk verhaal in de hal te hangen.

Mooie initiatieven die VIP graag een handje helpt door te verbinden aan andere mensen, een springplank te bieden of daar een concrete datum te kiezen om het gewoon te gaan doen. Door dit eerste bezoek van VIP hebben buren elkaar ontmoet en wordt het idee om een kerstborrel te organiseren samen opgepakt. VIP helpt mee om dit vuurtje verder aan te wakkeren.

ballonnetje oplaten