De ziel van Utrecht

Het is een beetje druilerig weer, en met de regen druppelen ook de mensen van het team ‘Leefbaarheid’ van Movisie de VIPbus binnen. Die staat vandaag geparkeerd bij De Dreef, multifunctioneel centrum in Overvecht. De mensen van Movisie weten nog niet wat hen deze dag te doen staat, maar een bakkie troost is er altijd bij VIP. Het is vandaag de kunst om de onbevangenheid waarmee ze binnenkomen vast te houden, als zij op zoek gaan naar de ziel van de wijk Overvecht. Zij vormen daarmee een schakel in VIPs zoektocht naar de ziel van Utrecht. Daarmee zijn we begonnen in Wijk C, waar de deur altijd open lijkt te staan, waar de bewoners het hart op de tong dragen en waar mijn spullen net zo goed de jouwe zijn…en vice versa natuurlijk. Zal in een grote en diverse wijk als Overvecht de ziel zich ook willen prijsgeven?

vipbus_overvecht_byRB_018 vipbus_overvecht_byRB_022
Gewapend met een ansichtkaart met slechts één vraag (‘Hoe ziet jouw ideale wijk eruit?’) en verder vooral zo ontwapenend mogelijk gaat ‘team Leefbaarheid’ in duo’s de straat op. Ze ontmoeten Jenny, een jonge vrouw die met een aantal vrienden bewust in Overvecht is gaan wonen om iets bij te dragen aan de wijk. Ze ontmoeten Rita, een welzijnswerkster die haarfijn de pijn van de wijk verwoordt. Ze ontmoeten een jonge man van Marokkaanse afkomst die eigenlijk te verlegen is om bij zijn buren op de koffie te gaan maar die wel precies weet waar al zijn buren vandaan komen. Ze ontmoeten nog een jonge man, die na jaren vol psychische en verslavingsproblemen nu het gemeenteplantsoen in een groene oase omtovert en die de jaarlijkse buurtbarbecue organiseert. Ze ontmoeten een mevrouw van 85 die vindt dat ze niet meer zo actief is maar die intussen wel van alles en nog wat organiseert. Ze ontmoeten twee jonge islamitische meiden voor wie niet de Dom, maar de watertoren het thuisbaken is. Ze ontmoeten ook een oudere dame die zich een buitenlander in haar eigen wijk waant en zich daar niet prettig bij voelt, om het zacht uit te drukken. Ze ontmoeten ook een jonge moeder die zich niet veilig voelt en die voor haar kinderen wat anders wenst dan dealende en blowende gasten in hun portiek. En een studente religiestudies die graag een echte ‘samen-leving’ ziet, maar dat in Overvecht niet ziet gebeuren en daarom liever in Leiden is.

vipbus_overvecht_byRB_031 vipbus_overvecht_byRB_029

Als we iets van de ziel van deze diverse wijk te zien hebben gekregen, dan zit het hem in het samen leven: zowel de pijn als de kracht van de wijk is daarin te vinden. Er is een grote behoefte aan contact en saamhorigheid, en er ís ook veel contact, maar dat beperkt zich wel tot ‘de eigen kring’: groepen gelijkgestemden, uit hetzelfde buurtje met dezelfde huizen of van dezelfde etnische achtergrond weten elkaar te vinden. Er heerst echter ook een behoorlijk groot wij-zij-gevoel tussen deze ‘groepen’. Ook de bewoners die deze pijn voelen, blijven toch graag in Overvecht wonen vanwege de ruimte en het groen. Ingrediënten genoeg om de ziel van Overvecht verder onder de loep te nemen.

vipbus_overvecht_byRB_028 vipbus_overvecht_byRB_014

Voor Movisie  was dit een kans om hun dagelijks werkveld in de praktijk te ervaren. Om in gesprek te gaan met bewoners over thema’s waar zij adviezen over schrijven en onderzoek naar doen. En om daaraan concrete plannen te koppelen in de vorm van een ingeblikt vers voornemen. Die lopen uiteen van heel persoonlijk (“Ik wil in mijn leven meer ruimte creëren voor spontane ontmoetingen op straat en in de supermarkt”) tot zeer werkgerelateerd (“Ik ga ervoor zorgen dat de gemeente-ambtenaren met wie ik werk ook op deze manier in gesprek gaan met bewoners en de drie belangrijkste ingrediënten uit die gesprekken inblikken”).

vipbus_overvecht_byRB_045 vipbus_overvecht_byRB_041

Aan het einde van de middag staan er plots twee meisjes in de bus. Die horen rustig aan wat er allemaal gezegd en ingeblikt wordt en dan zegt één van hen: “Jullie doen iets met dromen, las ik net. Mijn droom is om zangeres te worden”.
En zo vult ook het laatste blik zich met een heel prille en pure droom.

LOGOFLICKRKijk voor meer foto’s en om ze te downloaden hier.