Zondagsgasten: Geef je over

Durf jij je te laten verleiden tot een avontuurtje? Met deze vraag kondigde de VIPbus haar debuut in IJsselstein aan…en dat op een zondagochtend. Kun je uit de puur vrouwelijke opkomst afleiden dat het vrouwelijk geslacht avontuurlijker is ingesteld dan hun mannelijke soortgenoten of gaat de VIPbus daarmee te kort door de bocht?

5627151223_7fcaeeb929_b

Hoe het ook zij, op de VIPmannen na, bestaat het gezelschap uit vrouwelijke ondernemers, kunstenaars, een radiomaakster en een voormalig bibliothecaresse. En een filosofe natuurlijk, want zij is de hoofdgast vandaag: Marjan Slob, schrijfster van ‘Foute Fantasieën – of een kleine filosofie van de ontvankelijkheid’.

5627159673_6773e665c0_b 5627163959_bfaaedc15a_b

Beluister hier deel #1 van de uitzending

knopvipradio2

Beluister deel #2 van de uitzending

knopvipradio2

De meeste vrouwen aan tafel blijken ooit wel een (of meer) bouquetreeksboekje verslonden te hebben. Wat is die aantrekkingskracht van deze pulpliteratuur?
Volgens Marjan staat de grote, sterke man uit de bouquetreeks symbool voor de arm om je schouders, iemand die de boel voor jou regelt. Deze behoefte geldt ook de vrouwen aan tafel, stuk voor stuk zelfstandige, hoogopgeleide dames die uitstekend voor zichzelf kunnen zorgen. In de bouquetreeks worden de bekende kaders doorbroken met de komst van deze hartveroverende man. Alsof je boven op een berg staat en naar beneden rent. “Dat is zowel verrukkelijk als angstaanjagend”, aldus Marjan. “Het is niet interessant om het leven te leiden dat je kunt plannen; het is veel boeiender om je te laten verrassen. In onze samenleving is falen verschrikkelijk. Het wordt hooguit gezien als een stap op weg naar je eigen succes. Als we onszelf zouden toestaan fouten te maken, wordt de hele wereld zachter. Je creërt zoveel meer ruimte voor jezelf en voor de ander. Daarvoor is het essentieel je gevoel te volgen, en van daaruit te handelen”.
Dat is precies wat de heldinnen uit de bouquetreeks doen…met uiteraard altijd een happy end!
5627156827_e709806025_b

Op deze romantische locatie zijn wij live getuige van iemand die zijn   gevoel volgt en zijn eigen berg af rent: singer-songwriter Sjeronimo die weliswaar met sterke gitaarhanden maar met zachte zenuwen zingt: “Blijf jezelf verbazen… Omarm het onbekende”…als dat geen happy end is!

Luister hier binnenkort de podcast van dit zondagochtendgesprek!

LOGOFLICKRKijk voor meer foto’s en om de foto’s te downloaden hier.