Halte Stad en Land#12: Leef je uit met hout

00_skyline

De eerste hoogbouw in de polder is inmiddels een feit: op 23 februari zijn de eerste palen geslagen van een Broedplaats op Grote Hoogte van Jorine Janssen/PIX-I en is deze ontmoetingsplek, waar je eigen natuur centraal staat, feestelijk geopend onder leiding van burgemeester Jansen van Montfoort.

Op 13 april bouwden de VIPbus en PIX-I, samen met een professioneel team en vele helpende handen uit stad en land verder aan deze bijzondere ontmoetingsplek in de weidse polder tussen Utrecht en Benschop. Voor deze derde ‘Leef je uit Met Hout’-middag lieten we de kettingzagen en hakbijlen in de schuur. Want de snoeitijd heeft plaatsgemaakt voor de broedtijd. Tijd voor een lenteschoonmaak, nestelen en het maken van een bestemmingsplan.

Waar de deelnemers tijdens het snoeien, hakken en zagen gedecoreerd werden door sneeuwvlokjes, modderlaarzen en stoomwolkjes in de winterse vrieskou, had men dit keer de lente in de bol. De voorjaarsbloemen bloeien volop en de knoppen aan de bomen staan op springen. 
Truien en jassen konden uit en zweetpareltjes sierden de hoofden van de harde werkers.
Terwijl de vogels druk in de weer waren met het bouwen van hun nesten, vlochten ook Piet-Hein Spierings en Tim van Caubergh samen met nog een paar vreemde (stads)vogels verder aan de Broedplaats op ruim 9 meter hoogte.
018_boren020_opgrotehoogte019_envlechten034_bouwput

Na hoogbouw is het tijd voor nieuwbouw: wat heeft het Houten Stadje allemaal nodig om het komende jaar te kunnen groeien en bloeien? In het kader van culturele kruisbestuiving hebben we onze gedachten en krachten gebundeld voor het maken van een bestemmingsplan. De stapels plakbriefjes, markers, naambadges, zitsteigers, bakjes klusdrop en een flap-over stonden al klaar ter illustratie van een heuse ‘wei-sessie’. Het programma was strak en puntig; gevuld met plenaire sessies, werkgroepen, een mini-workshop bewegwijzering+typografie door grafisch ontwerper Jeroen van Mourik (Stick It) en een projectpresentatie van zijn voorstel voor een Houten Stad-waardige routing&mapping tot besluit.

01_inschrijfbalie02_weisessie
Het landklimaat heeft echter zijn eigen ritme. Alles op zijn tijd! Eén voor één waaiden de deelnemers aan; “Ik zag de hele dag al vreemde vogels voorbijkomen. Ik herkende ze aan rijstijl en outfits. Ze kwamen allemaal vast allemaal voor jullie” aldus de overbuurvrouw van het Houten Stadje. Bij aanmelding aan de inschrijfbalie kreeg je een  badge opgespeld;“Ja zeg… ik ben hier voor mijn vrije tijd! Dit doet me veel te veel aan mijn werk denken!” was een licht verraste uitroep van een deelneemster uit de stad. Dit waren echter niet zomaar naambadges. Geheel VIP-waardig werden de deelnemers uitgenodigd om te formuleren welke rol ze natuurlijkerwijs innemen.

Naast naam (erg handig als je iemand wilt vragen die bak klusdrop of de foute vergaderingscake door te geven) kon je ook je zelf toebedeelde rol en afkomst (stad of land) noteren. Zo bestond ons team van de dag uit onder andere een ideeënvlechter, ontrafelaar, beetje meedoener, coach, nadenker, algehele sfeerverbeteraar, zager, fantasieman, opzichter, zonnestraal, timmerman en creatief idee-motivator.

Na wat kletsen, kennismaken en koekjes eten werd het tijd om aan de slag te gaan.
De brainstormsessie vond niet op de flap-over plaats, maar werd vervangen door stevig veldwerk. Gewapend met stiften, punaises en blokjes post-it lieten de deelnemers hun fantasie de vrije loop op diverse locaties in het geriefbosje waar mogelijke nieuwbouwprojecten zouden kunnen ontstaan. In een mum van tijd werden boomstronken, hekwerken, balken, bomen, holletjes, hoekjes en zelfs de grond getagged met een bonte collectie plakbriefjes volgeschreven met de meest uiteenlopende bestemmingsplannen: van toegangspoort gehuld in wijnranken en andere eetbare planten of getooid door kleurige banieren, tot een elektriciteit opwekkende waterfiets om mee TV te kunnen kijken vanuit je hangmat tussen de bomen.
013_brainstormopbrengsttoeganspoort025_privepunt

Ook werd er gedacht aan het aanleggen van een mijmerplaats, ideeën-visvijver, een ondergrondse gang, buitenkeuken met café van leem, pizza/broodbakoven op hout, permacultuurwaardige kruidentuin, een Yellow Brick Road (voor de Wizard of Oz-fans onder ons),  kabelbaan, speeltoestellen, een openluchtpodium, geheime plek om een tijdscapsule met de stadsgeschiedenis te verstoppen, nog een stel boomhutten met hangbruggen ertussen, een loper van rode klavers als entree, een schuilplek voor de Stadsgek en nog veel meer fantasievolle voorstellen.

012_brainstormen2Toen PIX-I eenmaal een rondgang maakte met de meedenkers langs de wijd en zijd verspreidde briefjes, werd de gezamenlijke denkkracht gekatalyseerd en waren meer briefjes en punaises niet aan te slepen.
Ook heel praktische, nuchtere zaken passeerden de revue, zoals een trekvlot over het water, wegwijzers, een bord met algemene voorwaarden en huisregels, een stadswapen, eventueel plakkaat met partnersteden, een regenwateropvang- en waterfiltersysteem, een ecotoilet en niet te vergeten een picknicktafel met bankjes voor goede gesprekken, vergaderingen en schrijfsessies.
De landschapcoördinator van Montfoort (Klaas-Hemke van Meekeren) die vandaag helaas niet als teamlid aanwezig kon zijn, belde zelfs op vanuit zijn stadskantoor om aan het gerief van de wilde dieren te denken. Aangezien het stadje zich in een beschermd natuurgebied bevindt, werden vogelhuisjes (in de vorm van Utrechtse Grachtenpanden voor meerdere huisbewoners), schuilholletjes voor egels of fretten en een logboek voor gespotte vogels, kruiden en dieren inclusief verrekijker dan ook met liefde opgenomen in het bestemmingsplan voor de Houten Stad.

029_verbouwen030_verbinden031_spijkersmetkoppenslaan033_nieuwbouw

Na al het denkwerk en mentale creatiekracht werd het tijd om de mouwen op te stropen voor wat fysieke arbeid. Het startschot werd gegeven voor een eerste verbouwing: de toegangspoort moest –op verzoek van de eigenaar van het weiland- verplaatst worden, zodat hij weer vrijuit kon hooien. In het Houten Stadje doen we aan recycling, want na wat passen en meten kregen de twee houten piramides een nieuwe bestemming. Ze werden door een groep sterke vrouwen en één sterke man opgetild en vlak voor het hek aan elkaar verbonden met het touw waar eerder een kerstkrans van maretakken aan hing. Vele handen maken licht werk, want met deze gebundelde vrouwen-en mankracht werd een van de geopperde voorstellen om een boog bij de ingang te maken meteen gerealiseerd!

028_routingOnderwijl toog bewegwijzering- en bestemmingsplanman Jeroen met een aantal kinderen de stad in om de bonte verzamelingaan ideeën te oogsten en letterlijk op te tekenen in een plattegrond. Na deze wei-sessie zal hij zich samen met bevriende ontwerper Daan terugtrekken achter laptop en tekentafel in hun stadse broedplaats boven de loods van NUtrecht (waar de VIPBUS in zijn vrije tijd ook op stal staat (-:* ) om een inventief bewegwijzeringsysteem te ontwerpen.

038_projectpresentatieMaar… aan het einde van deze bonte, creatieve, zonnig warme lentebouwdag kregen we vast een voorproefje onder het genot van vlierbessensap en ‘foute vergaderingscake’. Nadat hij zijn plattegrond vast presenteerde, met daarop de highlights van de rijkelijke post-itoogst in kaart gebracht, werden op de flap-over al globaal de eerste projectgroepen samengesteld om  enkele van de fantastische bestemmingsplannen in de volgende Leef-je-uit-met-Hout edities tot leven te kunnen wekken.

Welke van de plannen het gaan worden?….
Hou de agenda van de VIPbus in de gaten voor de volgende Haltes Stad & Land!

locatie leef je uit met houtInmiddels is de Broedplaats bijna dichtgevlochten en is de eerste vergadersessie op Grote Hoogte geboekt voor eind april.
Ook zijn andere mogelijke samenwerkingsactiviteiten in de maak.
Voelen jouw groene vingers, creatieve brein en groene hart zich ook geprikkeld om iets te organiseren in de Broedplaats of het Houten Stadje dat aansluit bij de missie om stad&land met elkaar te verbinden, creatie&inspiratie te bevorderen en/of mensen in contact te brengen met hun eigen natuur? Of heb je nog meer mogelijke bestemmingsplannen?
Neem dan contact op met Jorine Janssen/PIX-I via info@pix-i.nl Dan kijkt zij samen met jou en met de eigenaar van het bosje naar de mogelijkheden.

LOGOFLICKRklik hier voor meer foto’s en om ze te downloaden