VIPXL

ParcoursparCoeur-AnnavanKooij‘Eén kind vond het stom. Zo stom dat hij het nog een keer wilde doen om te kijken of het echt zo stom was…’, aan het woord is Rik Rikken, ‘poppenspeler, theatermaker, uitvinder en groot kind’. Samen met de VIPbus ontwierp hij het ‘Parcour par coeur’, een zintuiglijke ontdekkingsreis waarin kinderen het dierbaarste uit zichzelf halen en koesteren.

Voordat de bijna vijftig tien- en elfjarigen van de Ridderhofschool uit Leidsche Rijn konden beginnen aan dit schatzoeken waren ze al verrast met een verrassingsbox die bij hen op school was bezorgd. Die nodigde hen uit tot het bedenken van een klassen-yel, een aanmoedigingskreet aan hen zelf als het ware.

Maar al vrij snel na aankomst op De Vrijstaat wordt door de stoffige Meneer Van der Helm aan de uitgelaten en een tikje onwennige kinderen duidelijk gemaakt dat er vandaag weinig gepraat en vooral veel gesnuffeld, geproefd en geraakt zal worden. Soms met zijn tweeën, maar vooral in je eentje.  In tweetallen wordt er geproefd en gesnuffeld aan tientallen specerijen en kruiden. Zouden die mooie paarse bloemetjes die zo heerlijk ruiken ook echt lekker zijn? En hoe smaken die zaadjes in een broodje? Het is soms een gok, vooral voor de geblinddoekte van het tweetal, maar die kan het deeg dan weer naar zijn hand zetten en er alsnog een zoet broodje van bakken…of niet, dus.

ParcoursparCoeur-AnnavanKooij

ParcoursparCoeur-AnnavanKooijOndertussen vertrekken de kinderen één voor één voor het Parcours par coeur. In hun hand een wel heel bijzonder bloemknopje, als symbool voor datgene waar zij zelf het meest trots op zijn. Door een donkere tunnel, via een zwart gat, met een adempauze in een dromerige cabine en over gloeiende kolen dragen de avonturiers hun dierbaarste schat in hun vuist. En dan…een explosie! De bom komt binnen -grote ogen, gekke bekken- deze schat vergeten ze nooit meer. En als ze in de toekomst toch nog eens twijfelen aan hun eigen grootsheid, dan helpt de foto die tot slot wordt gemaakt hen herinneren aan hun dappere, kwetsbare en eigenzinnige kant.

LOGOFLICKRKijk hier voor meer foto’s en om foto’s te downloaden.