Inspiratieontbijt

VIP Inspiratieontbijt op een very inspiring place
Eens in de zoveel tijd organiseert de VIPbus een inspiratie-etentje op een very inspiring place. Afgelopen zondag verzorgden we een bijzonder ontbijt in de vroege ochtendgloren vlak voor het Landhuis bij Amelisweerd. De VIPbus nodigde Jitske van der Velde uit om naast het verzorgen van het ontbijt ook een inspirerende sessie voor de komst van de herfst te begeleiden. Na een zomer lang naar buiten gericht te zijn is de herfst een uitstekend moment om weer eens naar binnen te kijken. Wat zijn je wensen en wat kan en wil je van de zomer de herfst mee in nemen?

4941554910_165d63fa3d 4941750390_04d0a38647

Door inspanning ontspanning
Het inspiratie-ontbijt is een experiment voor Jitske, die na jaren studie diergeneeskunde, voor zichzelf gaat beginnen als zelfstandig ondernemer. Belangrijk onderwerp in het leven van Jitske is vertragen. De rust en de ontspanning nemen om te kijken wat goed bij je past. Onder de paraplu van ‘bewustwording’ wil ze met haar eigen onderneming op verschillende manieren invulling gaan geven aan deze thema’s. Bij het bereiden van eten kijkt ze goed naar wat ze koopt, en waar het vandaan komt. Biologisch en streekproducten hebben haar voorkeur. En sinds kort geeft ze ook yogalessen. Een les waarbij je dichter tot jezelf komt. Waar je af en toe door inspanning ontspanning bereikt. Met deze twee ingrediënten brainstormde ze met het VIPbus-team en kwamen ze samen tot het concept van het inspiratie-ontbijt. Een springplank voor Jitske die in de VIPbus kan uit proberen hoe mensen reageren op het concept.

Van te voren voelt Jitske enthousiasme en nieuwsgierigheid naar wat de dag zal brengen. Echt zenuwachtig is ze niet al had ze dat wel een beetje verwacht, er is meer het verlangen er iets leuks van te maken. En wie zouden er zijn en in hoeverre kan je sfeer creëren? Om in de juiste sfeer te komen heeft Jitske van te voren thuis al een paar yogaoefeningen gedaan.

Opgeweckt4941016275_4d969cc11a
Ondertussen wordt om 7 uur ’s ochtends de bus al uit de loods gereden. Een blauwe hemel met hier en daar wat sluimerbewolking. Opgelucht haalt de VIPbuscrew adem. Fijn, want we gaan eerst met zijn allen naar buiten voordat we aan het ontbijt kunnen. Wanneer we even later naar Amelisweerd rijden, pakken de eerste wolken samen. De eerste druppels vallen op de voorruit… Aangekomen bij Amelisweerd valt de regen met een hoge druppeldichtheid naar beneden, toch maar eerst
ontbijten.

Van de regen in de bus
Aangekleed in regenpakken en voorzien van een paraplu komen kort achter elkaar de bezoekers aan bij de VIPbus. Jas uit, ‘wat een mooie bus!’, de eerste bezoekers schuiven op de banken in de bus. Iedereen krijgt bij binnenkomt een kopje verse muntthee; die ochtend nog geplukt uit de tuin, en een kleine amuse in een weckpotje. De amuse bestaat uit de zomer (een aardbei), de herfst (een stukje herfstappel) en een stukje overgangsfruit (een pruim). De weckpotjes worden vandaag symbolisch gebruikt om dat wat je van de zomer mee de herfst in wilt nemen in te stoppen/ te wecken. Jitske is ondertussen het ontbijt verder aan het voorbereiden. De gasten opvangen tegelijkertijd met het eten verzorgen blijkt toch niet de ideale combinatie. De aandacht kan maar naar een ding tegelijkertijd. In het vervolg zal Jitske daar iets anders voor bedenken.

Mag ik…
Omdat het nog steeds regent wanneer alle bezoekers zijn gearriveerd wordt er eerst ontbeten. Het hele ontbijt zit in weckpotten. Zo is er boerenyoghurt die je met muesli en verschillende fruitsoorten kan eten. En zijn er drie verschillende broden die je kan beleggen met verschillende kazen en zowel zelfgemaakte als zelfgekochte jam. Mmm, de bezoekers smikkelen en doordat de tafel vol staat en er weinig bewegingsruimte is vult de bus zich met gezellige ‘mag ik van jou de…’ zinnen.

4940931369_bee62d4029 4940942911_f806eff3ce

En… strek
Maar de bezoekers zijn natuurlijk niet alleen voor het ontbijt naar de bus gekomen op deze vroege zondagochtend. Alhoewel het al heel bijzonder is om op een ochtend met mensen die je niet kent een lekker ontbijt te nuttigen neemt Jitske ze na het ontbijt mee naar buiten, gelukkig is het droog! Op het gras bij het Landhuis, waar de eerste zonnestralen van de dag verschijnen strijken de bezoekers onder leiding van Jitske neer op de matjes. Tijd voor wat oefeningen om wat los en wat dichter bij jezelf te komen. Belangrijk is om eerst je hoofd en je nekspieren wat losser te maken. De sessie is voor de meeste bezoekers van de bus iets nieuws maar iedereen laat het over zich heenkomen.

Het is wat het is
Helaas begint het na de eerste oprekoefeningen weer te regenen. Met de opdracht dit korte verstilde moment tot inspiratie te laten zijn om je weckpotje te vullen, keert een deel van de bezoekers terug naar de VIPbus terwijl het andere deel de regen trotseert en in de open lucht inhoud zoekt. Voor Jitske is het een les in jezelf overgeven aan de situatie. Dus het is jezelf overgeven aan de situatie of het praktisch anders regelen door bijvoorbeeld naast een overdekking of ruimte te gaan staan.

In de VIPbus wordt er gesproken over wat er van de zomer mee gaat naar de herfst. Wat doe je nu in de zomer wel wat je in de herfst laat? En waarom doe je dat eigenlijk? Een koppel zegt ‘nou vanochtend eigenlijk nog, toen zijn we op weg hiernaartoe verdwaald. Aan de ene kant niet handig, maar aan de andere kant zaaaalig! Je komt zomaar op een plek waar je anders nooit geweest zou zijn. Eigenlijk zou je gewoon tijd vrij moeten maken voor dit soort dingen.’ En zo ontstaat het idee om het ‘verdwalen’ voort te zetten in de herfst, gewoon, omdat het leuk is.

4942225800_13ff4a4978 4941256731_eaaee58e35

Van dik hout zaagt men planken
Wanneer iedereen weer terug in de bus is, wordt er onderling besproken wat er in de weckpotjes zit. Het varieert van stenen tot Anne de kastanje en in een van de potjes prijkt een klein eikenboompje. ‘Zolang ze nog zo klein zijn, blijft het groen,’ vertelt de man. ‘Verder groeit een eikenboom kaarsrecht, dat staat voor mij voor kracht. En van dik hout zaagt men planken, je kan er de mooiste meubels van maken.’

Ook opvallend waren twee bijna identieke weckpotjes. Na goed kijken kan Jitske nog steeds niet zien wat er in zit. ‘Een zonnestraal’, zegt Peter enthousiast. ‘En kijk, ik heb dezelfde’, zegt zijn vriendin Renske.

Het experiment
Ook al zijn de oefeningen die Jitske bedacht had voor het programma niet helemaal uitgevoerd en is ze daar best een beetje teleurgesteld over, toch vindt ze dat de ochtend al met al heel inspirerend gewerkt heeft, voor zowel haarzelf als voor de bezoekers. ‘Mensen stonden heel open, waren heel nieuwsgierig.’ En er zijn mooie gesprekken uit voort gekomen. Gesprekken die mensen hopelijk tot nadenken hebben gestemd. En het was een stukje ontdekking voor Jitske; hoe pak ik het aan en verhoud ik me tot een groep? ‘De volgende keer gaat het vast anders, maar dan sta ik er ook anders in. Gaaf dat de VIPbus deze mogelijkheid biedt. Potentie bieden om het vervolgens te kunnen uitbreiden.’ Ook zonder de VIPbus zou het programma van zondag door Jitske georganiseerd kunnen worden. Door het eten verbind je mensen met elkaar en door de yoga verbind je mensen met zichzelf. Ook de overgang van de seizoenen ziet Jitske als een mooie aanleiding een soort gelijk programma aan te bieden. ‘Seizoenen, en met name de overgangen zijn mooi om bij stil te staan. Elke keer een einde en een nieuw begin. Het is een basis waaruit meer kan groeien en ontstaan.’

4941229085_54672d5d46 4941387621_984ae2c197

Het eigenlijke programma van de ochtend zou beginnen met de oefeningen, het naar binnen keren en voelen wat je voelt. Om dat gevoel vervolgens om te zetten in iets tastbaars om in te wecken. Vervolgens zou het gesprek tijdens het ontbijt gaan over wat iedereen had ingeweckt. Om te delen, om het nog tastbaarder te maken en om er echt bewust van te worden.

Jitske:
‘Nu het programma anders is verlopen dan gepland, word je er meer van bewust dat je overal rekening mee moet houden. Dat er meer regie gevoerd mag worden zodat het gesprek aan tafel ook echt gaat over het onderwerp waar je het graag met je gasten over wilt hebben. Dat is een goed leerpuntje voor de volgende keer. Het was fijn om met de VIPbus samen te werken, door er samen aan te werken kan je snel het concept aanscherpen. Er gaat ook gelijk heel veel energie stromen. Dat is een groot pluspunt van de VIPbus, het delen van ideeën en het vervolgens gewoon doen.’