VIP Zomerknaller – Sliet

De VIPzomerknaller. Ieder seizoen laat de VIPbus een hele dag aan programmering leeg voor creatieve Utrechters. In samenwerking met de VIPbus mogen zij hun ideeën en plannen aan het Utrechtse publiek voorleggen. De Zomerknaller is de eerste in de rij en ging van start met ‘Sliet, Landschap Experience’. ‘Sliet, Landschap Experience’ is een kakelverse onderneming die stedelingen wil verbinden aan het platteland.

4907201104_f73112620c 4906520489_2e37f05d28

Vol geladen met slieten vertrekt de VIPbus naar de binnenstad om een mooi groen contrast te vormen met zijn omgeving. Waar het woord Sliet vandaan komt? De sliet is een tak van de knotwilg. Wanneer je de wilg knot haal je de slieten daarvan af. Deze kan je in het voorjaar weer in de grond steken zodat er een nieuwe wilg ontstaat. Oprichter van ‘Sliet is Klaas-Hemke van Meekeren, hij is erg gecharmeerd van het landleven en denkt dat zowel de natuur als de stedeling baat heeft bij samenkomst van deze twee.

Vandaag gaan we vooral op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in de try-out die Klaas-Hemke op zaterdag 11 september organiseert. Op deze dag kunnen stedelingen voor een klein prijsje kennis maken met het landleven en met Sliet.
Als eerste stoppen we bij de Jacobikerk. We laden de slieten en het hakblok uit en al snel hebben we contact met voorbijgangers die het wel aandurven een blok in tweeën te klieven. Al snel blijkt dat het hakken met het bijltje tot de verbeelding spreekt. Spontaan geven voorbijgangers anderen aanwijzingen en weer iemand anders neemt zonder een woord te wisselen de bijl uit handen van Klaas-Hemke en hakt er stevig op los.

4906705533_8eaae98263 4907068588_ba02d115f3

Klaas-Hemke heeft ook een drie meter lange sliet bij zich. Deze overhandigt hij de mensen zodra hij in gesprek met ze gaat. Zo geeft hij ze letterlijk de natuur in handen en dat maakt het makkelijker om er over te praten. Wanneer er dan ook nog een verse ‘groene’ snack uit de automatiek wordt getrokken is het gesprek snel gestart. Vandaag zitten in de automatiek extra gezonde snacks vers van het platteland. Lekker sappige pruimen en appeltjes voor de dorst.

Naast de vers gehakte blokken voor in de open haard (iedereen die heeft meegeholpen: bedankt!) keren we met nieuwe informatie en gratis advies terug naar de loods.

De Zomerknaller biedt startende ondernemers de kans zichzelf op een afwijkende manier op de markt te zetten. Door een ‘vliegende’ start te maken. Direct contact met mensen verlangt dat je concrete stappen zet. Dat je een verhaal klaar hebt dat je vervolgens weer kan bijslijpen. Zo wordt je verhaal steeds helderder en kan je binnen korte tijd grote stappen maken. De kracht van de VIPbus is dat je nooit precies weet wat er gebeurt en hoe het publiek zal reageren op nieuwe ideeën. Je weet immers nooit wie je tegenkomt. De VIPbus gelooft in deze aanpak.

Maar hoe heeft de eerste deelnemer Klaas-Hemke dit ervaren?
‘Mijn eerste reactie op de oproep voor de Zomerknaller was: dat doe ik niet, dat durf ik niet. Ik moest me echt over mijn angst heen zetten. Samen met het VIPbus team zijn we om de tafel gaan zitten en zijn we gaan brainstormen. Doordat je met anderen gaat sparren ontstaat er iets wat je in eerste instantie nooit had bedacht. Die interactie is heel belangrijk maar je moet het ook durven aangaan. Je levert jezelf over aan je eigen creativiteit en de reacties van anderen. Dat is misschien de moeilijkste vraag die je jezelf moet stellen: “durf ik mezelf open te stellen voor het idee?”

Maar het heeft me een enorme boost gegeven. In een zeer korte periode heb ik een website in elkaar gezet. Gelukkig bood mijn buurman zich aan mij daarin te helpen, dat nam een grote barrière weg, want ik zag erg tegen die website op. Maar nu staat het er toch maar mooi. De zomerknaller heeft me geholpen in mijn verhaal naar buiten toe. Hoe vertel ik het en hoe reageren de mensen daarop? Wat voelt goed en wat pas ik aan? Door steeds naar nieuwe locaties te gaan krijg je het gevoel dat je steeds overnieuw mag beginnen. En dat het per locatie makkelijker wordt je verhaal te doen. Dat het steeds meer klopt, daar krijg je zelfvertrouwen van. En natuurlijk ook van alle positieve reacties, het blijft toch spannend hoe mensen gaan reageren…’

4907435800_c74384d56e

==================================

Sliet Try-Out: POLDER PROEVEN
Zaterdag 11 september
€ 25,00 p.p.

De try-out bestaat uit een middag met één activiteit,
een kampvuur en een kijkje bij de boer.

Wil jij erbij zijn?
Mail dan naar info@sliet.nl onder vermelding
van sliet try-out.