Steunkleur Groen

p>De VIPbus trok zaterdag 17 juli samen met een aantal groene partijen en een flinke voorraad steunkleur groen Utrecht in. Hoe kan Utrecht groener? En wat kunnen we daar als bewoners zelf aan bijdragen?

steunkleurgroenlowresgroen
Door middel van guerilla-gardening; het spontaan aanbrengen van groen op onverwachte plekken, inspireerde de VIPbus deze dag haar bezoekers en nodigde ze hen uit mee te denken.
Voor specifieke vragen over groene planten, wanneer alles groeit en bloeit en wat er zoal voor eetbare planten zijn, had de VIPbus Marjolein van Tuinwerk en Bas en Maranke van de Coöperatie voor Permacultuur uitgenodigd. Permacultuur heeft zich gevestigd in Overvecht en heeft zich ten doel gesteld om Overvecht met zijn 30.000 inwoners op den duur geheel zelfvoorzienend te maken wat betreft voedselgebied.
Om de bezoekers van de bus een goed groen beeld voor ogen te laten krijgen van hun eigen ideeën waren er twee HIKontwerpers aanwezig. De HIKontwerpers verwerkten alle ideeën meteen tot concrete schetsvoorstellen.

0

0

0


4805378151_0332fabeb7_b 4805421015_2e6794ecd7_b

Bij locatie nummer 1, winkelcentrum Overvecht, werden er mini moestuintjes aan palen bevestigd. Een verkeersbord-moestuintje met sla, een ander met baby-venkel. Een vervreemdend effect om ingrediënten zomaar van een lantaarnpaal te kunnen plukken! Zo vonden ook de voorbijgangers, af en toe werd er gek gekeken maar ook werd er spontaan gereageerd op de vraag of zij nog een lekker gerecht wisten met de betreffende groenten. Het recept werd dan ter plekke toegevoegd door het op de paal bij te schrijven. De bezoekers van winkelcentrum Overvecht boffen maar! Gratis groente mét recepten. Wil diegene die gebruik maken van de moestuin de plantjes ook iedere dag wat water geven?

In de Rivierenbuurt bij het Amerhof konden de HIKontwerpers direct aan de slag met de ideeën van de buurtbewoners. Zo werd er met de computer een voetbalveld met gras op het plein ontworpen. “Want op gras vallen doet toch altijd nog een stuk minder pijn dan op de harde stenen”, aldus een van de buurtkinderen.
Grote plantenbakken aan de zijkant van het plein schreeuwden om aandacht en werden prompt verbouwd tot mini-groententuin. Gefascineerd stopten buurtkinderen samen met Bas den Boer van Permacultuur kleine groenten in de grond als venkel en andijvie, dat maak je niet iedere dag mee!

4806063688_d00bf4b694_b Ook werd er met twee families een plan opgezet voor de overkapte picknicktafels op het plein. Dat kan veel groener! Met de enthousiaste inzet van de buurtbewoners, die ook de aangrenzende basisschool gaan benaderen, moet het wel goed komen met de realisatie van de super pergola. Iedereen is op woensdag 25 augustus om 13.30 uur uitgenodigd op de feestelijk opening op het Amerhof. Wees daarbij!

En toen was het tijd om afscheid te nemen om op weg te gaan naar de laatste locatie in het hartje centrum, het Janskerkhof. Voor de bloemen- en plantenmarkt houdt de VIPbus halt en gaat de ‘groene’ bemanning direct aan de slag. Spontaan wordt een bewegwijzeringbord omgetoverd tot een pop-up moestuin en bijenhotel ineen en worden de richtingen voor de mooiste stadstuinen (Pandhof Sante Marie, Hortus, Griftpark, Domtuin) ook aan deze richtingaanwijzer bevestigd. De groene routepaal is geboren!

4806150312_80e0ee9ac8_b
Wat ons betreft kan Utrecht er daar nog veel meer van gebruiken! Dus weet jij mooie groene plekjes die meer aandacht verdienen? Trek dan de stoute guerilla schoenen aan, schrijf de locatie op een kartonnen pijl en creëer je eigen groene routepaal. Maak er een foto van en verstuur deze met het adres waar de paal staat naar info@devipbus.nl en wij zorgen er voor dat deze bij op de site geplaatst wordt en je ontvangt een groene verrassing! Dan kunnen we met zijn allen groen genieten!

LOGOFLICKRVoor meer foto’s en om te downloaden, klik hier.

Op 25 september 2010 doen we het plein bij de Amberhof voor de tweede keer aan. Klik hier voor het terugblik Steunkleur Groen #2.