Zondagsgasten VIPradio

Op de oprit van de Sterrenwacht vragen de verhalen uit verleden en heden om verteld te worden. De verhalenverteller op deze zonnige zondagmorgen is Rob Hufen, rondleider van historische stadswandelingen bij onder andere Gilde Utrecht.

4612031638_3aea53c64a_o

Utrechtse universele verhalen
Eenmaal achter de microfoon aan tafel bij Dennis Nolte, presentator van deze Zondagsgasten-aflevering, wordt al gauw duidelijk wat hem zo fascineert in de geschiedenis van de stad. Het zijn niet zozeer de gebouwen, maar veel meer de verhalen van de mensen in de stad of in een wijk. Vanuit die fascinatie begeleidt hij rondleidingen door de stad en heeft Rob een boek over Tuindorp geschreven. “Het zijn universele verhalen, dit boek zou over elke stadswijk kunnen gaan. Zulke verhalen mogen niet verloren gaan”. Deze passie deelt hij met Arjan den Boer, onder andere rondleider in Slot Zuylen, en al snel belanden de twee in een gedetailleerd gesprek over architecten van weleer, waarbij ze de andere aanwezigen niet meer nodig blijken te hebben!

4611431095_f1b57c3965_o

Passie: hobby of beroep?
In zijn werk bij Gilde Utrecht en in het schrijven van een boek ontmoet Robs passie voor Utrecht en haar verhalen zijn drang zich te manifesteren, “een voetafdruk op aarde achter te laten”. “Uiteindelijk doe ik het daarvoor: dat ik gelezen word. Het is natuurlijk heel eervol als je in de top-10 van boeken over Utrecht boven Maarten ’t Hart staat. Dat geeft wel een lekker gevoel”.

Rob heeft er nooit over gedacht van zijn passie zijn beroep te maken. Dit in tegenstelling tot de funky muzikanten die speciaal voor VIP deze zondagochtend hun muzikantenritme onderbreken om ons te trakteren op fijne muziek. Alex Siegers, zanger, omschrijft zijn muziek als soul; en op de vraag wat ‘ziel’ voor hem betekent, antwoordt hij: “Het is het bloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Soms wil je het erbij laten zitten, maar ja, je moet gewoon. Als ik de keuze had tussen leren voor mijn tentamens of ergens optreden, dan was die keus altijd snel gemaakt. Ik heb lange tijd naast mijn muziek allerlei baantjes gehad om in mijn levensonderhoud te voorzien, maar ik heb altijd geprobeerd dat tot een minimum te beperken om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan zingen. Zingen is de enige constante in mijn leven”. Ook gitarist Martijn Koolen is blij dat hij sinds een jaar of acht fulltime muzikant is. “Het mooiste is voor mij dat ik een bestaan kan opbouwen met muziek. Tegen mij werd altijd gezegd ‘Dat moet je niet doen’, maar ik ben altijd blijven doorbikkelen”.
Hoe Rob dan toch zijn passie levend heeft gehouden? “Ik heb altijd projecten, zoals ik ze noem, ernaast gedaan. Die projecten zijn eigenlijk kleine dromen die gerealiseerd konden worden. Net als Joop Moesman, een schilder die overdag op kantoor boven zijn ‘kolommen’ bedacht wat hij ’s avonds zou gaan schilderen. Bovendien kon ik in mijn werk ook wel echt mijn ei kwijt. En zolang iets een hobby blijft, hoef je geen compromissen te sluiten”.

Talent en doorzetten
Als kind wilde Rob organist worden. Hij beschouwt het als een wijze les dat iemand tegen hem zei ‘Je kunt muziek maken beter als hobby blijven doen, dan dat je uiteindelijk muziekles staat te geven aan kinderen die helemaal niets met muziek hebben’. “Woorden van mensen die dat goed bedoelen, moet je echt laten indalen. Ik kwam mezelf wel tegen, want ik bleek er gewoon niet het talent voor te hebben uitvoerend musicus te worden”. Maar andersom komt ook voor, zoals Martijn Koolen al illustreerde: mensen die ondanks het gebrek aan een stimulerende omgeving met veel doorzettingsvermogen toch hun talent durven laten uitkomen. Rob over de rol die hij en zijn vrouw Vera minstens getracht hebben te spelen in de ontwikkeling van hun kinderen: “De basis moet zijn liefde en respect voor het kind, als wezen dat de ruimte moet krijgen om zich te ontwikkelen, binnen bepaalde kaders”.

De gedeelde conclusie van dit zondagochtendgesprek luidt dan ook dat doorzettingsvermogen en geloven in jezelf en je passie bepalender zijn dan opleiding. Toegeven aan je ‘soul’ en de onvermijdelijkheid van waarheen je telkens weer getrokken wordt, in de woorden van Alex en Rob.  Om deze gedachten op ons te laten inwerken, sluiten Alex Siegers en Martijn Koolen passend af met hun nummer ‘Without someone to love you’.

Wil je het hele gesprek horen? Dat is hieronder de podcast beluisteren.

knopvipradio1 klik hier voor deel 1 knopvipradio1 klik hier voor deel 2

LOGOFLICKR
Voor meer foto’s, kijk hier.