Polsstok voorjaarssprong

Welke sprong wil jij wagen in dit verse voorjaar? Met deze vraag vertrokken we zaterdag 24 april met een bont gezelschap van jonge, gedreven ondernemers-in-de-dop. Precies bij VIPs eigen bushalte van wilgentenen tussen Utrecht en Montfoort haperde de VIPbus even, maar dat kon de voorpret niet drukken. Gespreksstof genoeg om de wachttijd plezierig mee op te vullen. Het gevarieerde gezelschap bleek direct een kritisch klankbord voor elkaars en eigen dromen en plannen. De afweging tussen hoofd en hart, tussen zekerheid en passie, blijkt een herkenbaar thema voor velen. Waar toekomstig theehuis-eigenaresse Fatima behoefte heeft aan klankborden en inhoudelijke ondersteuning, heeft duizendpoot Meggy het nodig om dichtbij haar eigen passie en gevoel te blijven en daarop te durven vertrouwen: “Ik ga springen naar een jasje dat mij perfect past, dat IK ben”.  Rob, horecaman in hart en nieren, is op zoek naar meer zicht in de mist van zijn ideeënovervloed: “Ik heb lang getwijfeld of ik de zekerheid van een vaste baan op het spel wilde zetten. Mijn ontslag zie ik dan ook als een teken: nu is het de dood of de gladiolen!”

4548507429_201a37e4f3_b

Aangekomen op de Appellaan in Linschoten en verwelkomd door enthousiaste spring-profs, worden we al snel aan het werk gezet. Het springen vanaf een springplank en vooral het ‘omarmen’ van de springstok wakkert al snel de spanning en twijfels aan. Opmerkingen als “Ik moet niet nadenken, maar gewoon gáán”, “Die stok is voor mij een levensecht obstakel” en “Ik ben wel klaar met oefenen, wanneer mag ik over het water springen?” geven aan dat er genoeg parallellen te trekken zijn tussen deze sprong en de sprong die de deelnemers dit jaar in hun leven willen maken. Die middag allemaal als beginner begonnen, zijn er bij de echte sprong over het water duidelijke verschillen te zien in de manier van springen. Stille krachten, snelle afzetten, elegante landingen en ook niet-springen, alles komt voorbij. Aangemoedigd door cheerleaders Eva en Moniek die voor elk een persoonlijke yell schrijven, worden er deze middag grenzen verlegd en belangrijke confrontaties met onszelf aangegaan.

De natte pakken die hier en daar ook zijn gehaald, hoeven op deze stralende middag niet meer te worden verzacht met warme chocomel, maar wel sluiten we de dag af met een gezamenlijke terugblik in de VIPbus. Lees hieronder de belangrijkste conclusies:

4548518301_facfcd1700_b 4548546775_8ea384db06_b “Vallen is af en toe best lekker”
“Ik heb echt een prestatie geleverd”

4549124914_f13d40a448_b 4548497361_874d14a0d2_b “Ik ga nu concreet beginnen”
“Elkaar op een leuke manier
een schop onder je kont geven”

4549144654_95fb42cc9c_b 4548509611_da03706b99_b “Ik kies er nu voor niet te springen”
“Als ik voor me zie hoe ik
aan de
overkant land,
dan kom ik daar ook”

4548461183_99dfe54918_b “De volgende keer doe ik het eens rustig aan zodat ik kan klimmen”

LOGOFLICKR

Klik hier voor meer foto’s