Verse voornemens 2018 #3

VIP zit vol verse voornemens als Utrecht in 2018 mogelijk de culturele hoofdstad van Europa wordt. Wij zien een stad die bruist van de inspirerende en creatieve kleinschalige initiatieven en dragen daar graag ons steentje aan bij door die zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden. Wat is jouw verse voornemen voor 2018? Met deze vraag rijden we vandaag door Lombok en de binnenstad, op zoek naar mensen die hun verse voornemen voor 2018 in de VIPbus willen inblikken. Deze toernee is een vervolg op de toernee van 3 maart, waarop we bijzondere voornemens in Kanaleneiland hebben ingeblikt.
Vandaag blikken we in met een speciale, collectieve houdbaarheidsdatum 14 september, 5 maanden van nu. Dan nodigen we alle inblikkers van vandaag weer uit om hun blik te komen openen in de VIPbus en ons te laten zien wat er van het voornemen terecht is gekomen. Veel mensen hebben kleine en grote dromen die ze ooit nog willen waarmaken, maar de eerste stap is altijd het moeilijkst. Vandaar dat de VIPbus mensen dat eerste duwtje in de rug wil geven met het inblikken van die eerste stap als vers voornemen.

De dag start voor de VIPcrew met een inbliksessie van één van de crewleden. Hatim Salama, oprichter van de Digitale Koran en inmiddels ook van ViaHatim, blikt zijn voornemen in om een start te maken met zijn ‘Huiskamer waar iedereen welkom is’. Vóór 14 september heeft hij de voorloper van de VIPbus, een knusse caravan, omgetoverd tot huiskamer waar iedereen zich thuis voelt en aan kan schuiven. Zie je dus deze zomer een huiskamercaravan door Utrecht of Amersfoort rijden, schuif gerust aan en voel je welkom!

4521664296_f6e7b335e6_o[1] 4521646538_d972c9bf39_o[1]

Deze eerste inbliksessie wordt vergezeld van het ratelende geluid van de typemachine van Caroline de Win. Zij is één van de kunstenaars van wie binnenkort mini-kunstsnacks in de automatiek van de VIPbus liggen en vandaag rijdt zij mee om inspiratie op te doen voor haar nieuwste kunstboekje. Ook de rest van dag zal dit typische achtergrondgeluid regelmatig opklinken en voorbijgangers nieuwsgierig doen opkijken.

4521651004_0bb495eb95_o[1]

Geparkeerd op de bushalte aan de Kanaalstraat, bij de hoek met de J.P.Coenstraat, horen we al snel volop mooie verhalen. Oude en jonge Lombokkers durven het aan de eerste stap van hun droom vandaag bij de VIPbus in te blikken. Zo ontmoeten we de aankomende minister van Natuur en onze toekomstige minister-president die Lomboks voetbalveldjes hondenpoepvrij en Nederland een land voor mensen van alle kleuren willen maken. Of het nu aan de lente ligt of aan de wijk, daar komen we niet achter, maar we ontmoeten ook veel reislustige avonturiers vandaag.
Op het Stadhuisplein ontmoeten we een nog verborgen dichttalent dat ons hopelijk op 14 september gaat verrassen met een voordracht uit eigen werk. Ook verwachten we over vijf maanden de primeur van het dan neergeschreven levensverhaal van een Utrechtse dame. Verder zien we graag de student terug die dan zijn scriptie af heeft om vervolgens over land en water naar Nieuw-Zeeland te kunnen reizen en de jonge voorbijganger die dan alweer terug zou moeten zijn van zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Enkele dromen zijn te groots om voor 14 september te hebben gerealiseerd. Zo wil de zevenjarige Lisa over tien jaar schrijfster, juf én mode-ontwerpster zijn en met haar beste vriendin Jolijn in een boerderij wonen; en wil een voorbijganger die nu nog actief is in het zakenleven over een jaar dichterbij zijn droom van een weeshuis in India of Brazilië zijn gekomen.

Prachtige dromen dus waardoor ook de VIPcrew nog meer geïnspireerd het voorjaar in gaat. Als we dan ook nog bedankt worden met de woorden ‘Je hebt me echt aan het denken gezet’ dan is voor VIP de dag helemaal geslaagd!

VIP kan bijna niet wachten tot de blikken weer opengaan en we de ervaringen van onze inblikkers mogen horen. Ben je ook benieuwd wat er terecht is gekomen van de voornemens van vandaag? Blik mee op 14 september in Park Lepelenburg. Hou de agenda op deze website in de gaten voor meer informatie.

LOGOFLICKRKlik hier voor meer foto’s