Halte Stad en Land#3

Sinds een paar maanden brengt de VIPbus vers gedachtegoed van de stad naar het platteland en weer terug. Het leverde naast bijzondere ontmoetingen en mooie verhalen een bijzonder bouwwerk op: het prototype van een bushalte van wilgentenen, gemaakt door een Utrechtse architect en een ambachtelijke wilgenvlechter.
Op deze frisse, maar zonnige zaterdag staat een enthousiaste ploeg VIPpers klaar om dit prototype in het groot verder te bouwen. Het plaatsen van deze bushalte langs een drukke busverbinding tussen stad en land vormt de feestelijke afsluiting van een half jaar proefrijden tussen stad en land. Ook belooft deze bushalte een mooie tussenstop te worden op weg naar de volgende stad- en landuitwisseling.

Stad en land vervlochten
Maar eerst moet er gebouwd worden! Nadat de contouren van de bushalte zijn uitgezet door architect Bastiaan van der Kraats, wordt onder leiding van Piet-Hein Spieringhs, ambachtelijk wilgenvlechter,  de eerste paal door Dennis Nolte van de VIPbus in de grond geslagen.

4514206112_f94cc2c54f_b

Dan kan er al snel gevlochten worden. Onder het wakend oog van de Maagd Maria en de ontluikende kastanjeboom kunnen wij onze energie volop kwijt. Wilgenvlechten blijkt nog een behoorlijk zware klus te zijn. We krijgen zelfs nog hulp van een buurmeisje. Vele handen maken licht werk en het resultaat wordt al snel zichtbaar. Compleet met bankje en schommel om niet alleen de bus te kunnen zien aankomen, maar ook van de avondzon te kunnen genieten, kan deze bushalte aan het eind van de middag in stijl worden geopend. Daarvoor zijn naast enkele omwonenden en voorbijgangers ook wethouder Jan Kooijman van de gemeente Lopik en senior adviseur landschapsarchitectuur Mieke Span van de gemeente Utrecht over gekomen. Gezamenlijk onthullen zij het speciaal ontworpen haltebordje dat in stijl aan de bushalte wordt vastgemaakt. En een opening zou geen opening zijn zonder champagne om de bushalte te ‘dopen’. En daarna kan er gevierd worden. Met de initiatiefnemers van deze samenwerking wordt teruggeblikt op het afgelopen half jaar stad en landuitwisseling. Met omwonenden worden mooie verhalen uitgewisseld. Zo vertelt kaasboer De Wit het verhaal achter het Mariabeeld dat hier zo’n mooie plek heeft gekregen en dat uit dankbaarheid voor de geboorte van een niet meer verwachte maar zeker gewenste zoon (zijn vader) is geplaatst door zijn grootouders. Met kaasboerin Vendrig proeven we haar eigen kaas verwerkt in diverse stadse hapjes. Enkele Franse toeristen waaien aan en schommelen even mee. En alom is de conclusie dat dit soort ontmoetingen en projecten stad en land dichter bij elkaar brengen en vooral verder gebouwd moeten worden.

4513978103_e7773b280d_b

De VIPbus kijkt met erg veel plezier en voldoening terug op deze mooie dag én de eerste Halte Stad en Land-projecten en kijkt met minstens zoveel plezier vooruit naar de nieuwe projecten die op stapel staan. Kijk voor de eerstvolgende Halte Stad en Land-activiteiten in de verse VIPkrant en in de agenda op deze website; en kom eens langs voor een vers kopje koffie en verse inspiratie!

LOGOFLICKR

Klik hier voor meer foto’s