Zondagsgasten VIPcast: Inspiratie

4431913677_f06c63c66d[1]Wat hebben VIP en de kerk met elkaar gemeen? Beide ‘handelen’ in inspiratie! Hierover gingen zondag 14 maart 2010 Dennis Nolte van de VIPbus en pastoor Kinneging van de oud-katholieke kerk en andere ‘handelaren in inspiratie’ met elkaar in gesprek.
Na de zondagse kerkdienst door pastoor Kinneging van de oud-katholieke kerk staat de VIPbus klaar om kerkgangers en andere inspiratiezoekers te ontvangen aan de koffietafel.
De bus ruikt bij binnenkomst heerlijk naar versgemalen en vers gezette  koffie waarvoor is gezorgd door ‘independent barista’ oftewel professioneel koffiezetter Wilco Admiraal. Pianist John Markus zorgt voor de zondagse achtergrondmuziek en Daniëlle Arets leidt het gesprek. Audioproducer Jasper Huiskamp zit al klaar achter zijn opname-apparatuur, want dit gesprek wordt opgenomen voor VIPradio, zodat het na te luisteren is voor de belangstellenden die helaas geen plekje meer vonden in de al gezellig volle bus.
De zondagsgasten van deze VIPcast hebben met elkaar gemeen dat zij op zoek zijn naar inspiratie en die ook graag delen met anderen.
Waar de VIPbus inspiratie letterlijk verspreidt door de stad, ziet ook pastoor Kinneging het als zijn taak om zijn boodschap uit te laten golven over de wereld. De methode die zij gebruiken om mensen te inspireren, bestaat vooral uit vragen stellen. Anne en Annelieke, twee jonge vrouwen die zijn aangesloten bij het Apostolisch Genootschap, ervaren in hun geloofsgemeenschap ook dat prikkelende vragen die tijdens een kerkdienst opgeworpen worden hen nog dagen of langer kunnen inspireren. Voor Hatim Salama, moslim, betekent inspiratie geraakt worden. Dat hangt voor hem niet per se samen met geloof.

knopvipradio2Beluister deel 1 van Zondagsgasten

knopvipradio2Beluister deel 2 van Zondagsgasten

4432131603_e2613bbfb6[1]4432154825_11acddb8c8[1]

Pastoor Kinneging ziet het als een taak van inspiratoren om mensen los te maken uit hun vaste stramienen, verwachtingen die mensen verhinderen om tot zichzelf te komen: “Veel mensen houden niet van zichzelf. Begin eerst eens jezelf van harte lief te hebben. Dan pas kun je geven aan anderen”. Hij zelf zoekt dan ook heel bewust de stilte in zichzelf op alvorens hij in zijn wekelijkse dienst mensen probeert te inspireren. Om echt tot jezelf te komen, moet je ook de ruimte krijgen om fouten te maken, en om je grenzen te verleggen. Dat is dan ook iets waartoe Dennis met de VIPbus graag mensen wil uitnodigen: probeer het maar gewoon en waag die sprong.
Dat inspiratoren zelf ook veel inspiratie opdoen, door de blije, oprechte reacties van mensen die zij weten te raken, blijkt wel als het gesprek afgerond wordt met de woorden van Hatim: “Een glimlach zegt vaak genoeg!”

4431984479_47f1ca064e[1]

“Geloof jij in inspiratie?” was de vraag die de gasten op hun koffiekopje vonden. Enkele reacties: “Delen in je verschillen”, “Een glimlach zegt genoeg”, “Ik raak geïnspireerd door mensen die dichtbij zichzelf staan”en “Ja, achter de piano!”.

De radio-opname van dit zondagochtendgesprek valt hier binnenkort na te luisteren.

LOGOFLICKRKijk hier voor meer foto’s