Stad & Land toernee #2 / verse woorden van 't land

Stad en Landtoernee #2, onderdeel van halte stad & land

logostadenland

Verse woorden van ’t land

Door Elsbeth van Apeldoorn
In de stad is het koud, daarbuiten lijkt het zo mogelijk nog winterser: als we de stad uitrijden op weg naar Benschop blijkt de polder nog wit te zijn en de sloten bevroren. Aangekomen in Benschop is er leven in de brouwerij dankzij het carnaval. Als de VIPbus even later de plek van de carnavalswagen op het dorpsplein overneemt, vermoedt men dat wij bij de carnavalsoptocht horen. Graag leggen we uit dat wij geen verse carnavalsnoten komen brengen maar mooie woorden uit de stad in de aanbieding hebben.

Knors
Al snel belanden we in de groentewinkel van Joop en zijn vrouw op zoek naar mooie woorden van het platteland. Immers achter elk woord schuilt vaak een bijzonder verhaal of geschiedenis. En met deze verhalen reist de VIPbus terug naar de stad om ze te delen. De gedeelde passie voor groente bracht deze mensen samen. Zij legt uit hoe zij en Joop met liefde en aandacht de groenten inkopen, eventueel zelf snijden en verpakken en indien nodig met bereidingswijze en al verkopen. Streng ziet ze er op toe dat klanten niet zelf de andijvie uit de kist pakken: zo blijft de groente mooi en vers. Dat je als dorpswinkelier meer bent dan alleen groenteboer blijkt als zij zonder iets te vragen de doos van een klant aanpakt en begint te vullen. VIP wordt helemaal enthousiast als blijkt dat haar Joop met hun groenten elke dag in zijn SRV-wagen rondrijdt en de mensen in de omliggende buurten van verse groenten en andere boodschappen voorziet. Ook als ze er niet zijn en geen briefje hebben achtergelaten, vult hij de lege flessen aan, want reken maar dat hij het te horen krijgt als hij dat een keer vergeet. De groenten staan bij hem voorop: ‘Ik wens geen kruidenier of SRV-man genoemd te worden!’. Zijn liefde voor het platteland blijkt minstens zo groot als zijn liefde voor de groenten. ‘Het is hier ruimer, vrijer, je kan hier zo de polder in; in de stad is het zo vol, zo druk, iedereen loopt maar, je hoort geen vogeltjes fluiten’. Stadsmensen zijn kakkers, zegt hij lachend tegen die stadsmensen van VIP. Zijn vrouw heeft dat vooroordeel aan den lijve ondervonden toen ze een jaar of acht geleden op het dorp kwam wonen vanuit ‘grote stad Kudelstaart’. Ze werd ‘aangekeken als stadstrien’. Hoewel ze met veel liefde voor haar man en hun winkel in Benschop woont en iedereen kent, zal ze ‘nooit een dorpsmens worden’. Daarvoor houdt ze ook teveel van dansen, wat nu eenmaal meer gebeurt in de stad. Joop krijgt ze daarnaar niet makkelijk mee: ‘ Ik ga liever vissen’.

4354211262_60e0ebe8d3_b

Proeven aan woorden van de stad

Al pratende vliegen de mooiste woorden ons om de oren. Met name Yavanne van Tiggelen, VIPs woordenier in hart en nieren, smult bij het vooruitzicht haar Mooie Woorden Menu te kunnen uitbreiden met deze woorden van het land. Achter elk woord schuilt een verhaal, dat blijkt maar weer en dat kan niet beter worden geïllustreerd dan door Joop die vertelt wat een knors is. Achter dat ene woord gaat een familiegeschiedenis schuil die begint met zijn grootvader die ook al rondreed met groenten en die via zijn vader, die met negen kinderen alle handel aanpakte die hij kon krijgen, doorloopt tot aan zijn zoon die ‘eigenlijk hetzelfde doet als ik, alleen heeft hij 150 man onder zich, namelijk als bedrijfleider in een supermarkt’. Zelf denkt Joop nog lang niet aan stoppen ‘want ik ga dood zonder alle dagelijkse gesprekken en ontmoetingen’. Gelukkig ook voor VIP dat Joop nog even blijft rondrijden: binnenkort verschijnt de nieuwe VIPkrant ook in Benschop en omstreken, met dank aan deze rijdende groenteman!

Kluitenrijver en asvarken

Ook in Lopik vliegen ons onbekende woorden om de oren. ‘Kluitenrijver’ hadden we ook in Benschop gehoord en blijkt een hark om ‘de werf’ (niet slechts een Utrechts begrip zo blijkt hier) netjes mee te houden. In de huishoudelijke sferen kan de mobiele woordenwinkel haar assortiment ook uitbreiden met ‘ asvarken’, een stoffer. Echte polderwoorden zijn daarnaast ‘wetering’ (in Lopik ook wel uitgesproken als ‘wittering’), ‘kaai’ (een kade) en ‘biest’ (de eerste melk van een koe). Niet alleen de oude Lopikers, maar ook de plaatselijke jeugd helpt mee aan deze rijke oogst. VIP vond het heel bijzonder hoe we met nieuwsgierige blikken en soms kritische vragen maar bovenal heel gastvrij werden ontvangen. En als je dan op de terugweg nog een soortgenoot in de vorm van de rijdende bakker in zijn SRV-wagen tegenkomt die op zijn gemak midden op de weg stilhoudt om de VIPkrant aan te pakken én direct te gaan lezen, dan is voor VIP de dag compleet!

4354399656_a15cf0e5b9_b 4354441846_9522b003b8_b

Dagmenu
Al die mooie verse woorden van ’t land hebben van Yavanne een plekje gekregen in het Mooie Woorden Menu en wel als dagmenu. Op het festival Mooie Woorden op 14 februari hebben de eerste Utrechters hier direct van kunnen proeven. Lees daar meer over bij de terugblik van 14 februari. De mobiele woordenwinkel is op elke VIPbusrit geopend, dus heb je dit gemist, schuif dan eens aan bij één van onze volgende activiteiten en proef de mooiste woorden van het land!

LOGOFLICKRKijk hier voor meer foto’s