Stad & Land Toernee #1


logostadenland

Onderdeel van Halte Stad & Land: aflevering ‘De stad ontmoet het land.

De paden op, de lanen in

Door Fleur Derogee
Wie met de VIPbus op pad gaat heeft alle tijd om naar buiten te kijken. Met gemiddeld 40 km per uur glij je door het landschap turend door de grote ruiten. Voorbijgangers reageren verbaasd op dit vergeten voertuig (rijdende SRV winkel) en op de zwaaiende inzittende. Dit keer ging de reis naar Montfoort en Oudewater waar we de mensen ‘the best of the VIPbus 2009 uit Utrecht’ voorschotelde. Er was muziek van de Utrechtse muzikant Tjerk Ridder, moleculaire hapjes van improvisatiekok Thijs Afink en verse voornemens werden terplekke ingeblikt en bezoekers  deden wat er op magische wijze altijd in de VIPbus gebeurd, ze deelden hun persoonlijke verhalen en verse voornemens met ons.

4220311664_ec83fd1693

Durven doen
‘Ik zou zo graag een keer echt alleen willen zijn. Er zijn altijd mensen om me heen.’ In diverse verschijningsvormen kwam het begrip vrijheid deze dag naar voren.  Vrijheid in grote en kleine vorm. Van jezelf de ruimte geven om creatief te zijn, eindelijk die kwasten eens te pakken, inspiratie op te doen. We zullen 3 januari meemaken of de dame in kwestie haar voornemen heeft uitgevoerd. Als we Tjerk Ridder uit gaan zwaaien op zijn grote avontuur naar Istanbul, met caravan maar zonder auto, zal ze laten zien wat ze heeft gemaakt. Maar ook ging het over vrijheid om te kijken, wat er gebeurt in je leven en wat doet dat met je? Waar droom je van, wat zou je nog zo graag willen doen en wat houd je tegen?

‘beter spijt van iets dat je gedaan hebt, dan spijt van wat je niet gedaan hebt’.
Jaques is een echte geelbuik*, hij geeft rondleidingen door Oudewater en wij treffen hem samen met zijn vrouw. Op de vraag wat hun verse voornemens zijn, zeggen ze gelijk ‘ oooh maar die zijn we al aan het uitvoeren, we gaan binnenkort naar Zuid Frankrijk emigreren’. Spannend? Och, we maken er altijd wel wat moois van, dit jaar hebben we daar al een kerstmarkt georganiseerd. ‘Want’ zegt Jaques, ‘beter spijt van iets dat je gedaan hebt, dan spijt van wat je niet gedaan hebt’.

4220223966_c6362852e9_b
Frituurvet

Het regent, het is koud en we kunnen de brug van Oudewater niet over omdat we te zwaar zijn. We staan voor de plaatselijke snackbar en aan de overzijde van de straat staat een man met een gitaar voor het raam. Het blijkt Frans Verboom te zijn die zijn verse voornemen wel wil laten inblikken.
Zijn dakterras moet af, en wel in maart. Hij schrijft het op en het blik verdwijnt in de machine, de deksel is dicht, het voornemen gemaakt. Een voornemen waarvan we niet veel later eigenlijk vinden dat het wel heel bescheiden is. Frans blijkt automonteur en werkt drie dagen per week als leraar op het ROC. De andere twee dagen blijkt hij een droom van velen uit te voeren, hij werkt voor Ferrari. Na jarenlang te hebben gezworven over de wereld als rallymonteur, werkend voor prachtprojecten als Paris-Dakar, was hij bij Spyker Cars terecht gekomen. ‘Ik zoek het avontuur vaak niet eens op, het lijkt mij te vinden’.
Sinds de geboorte van zijn zoontje heeft hij zijn vrijheid bijgesneden, een andere vorm moeten geven. Ik wil hem niet missen, dus het is een hele bewuste keus geweest. Onze verbazing over zijn voornemen als hij ook weer kan kiezen voor het leven als rallymonteur begrijpt hij. ‘ Maar dat terras moet ook gewoon af, zo simpel is het..’

Maar volgens Frans liggen er overal mogelijkheden, je moet ze alleen wel willen zien en soms wat meer moeite voor doen.
Zo haalt hij met een vriend het frituurvet van de snackbar op, ze hebben er speciaal een stichting voor opgezet. Daar stoken ze de motor van de kachel mee die het huis van zijn vriend op constante temperatuur van 15C kan houden. ‘haha, een mooi project maar natuurlijk niet op grote schaal uit te voeren.’ Op de vraag vanuit de VIPbus of hij met de jongens van het ROC een groen & duurzaam project wil doen, daar heeft hij wel oren naar. De VIPbus ziet weer een mooie gelegenheid om de stad en het platteland samen te brengen. Dit is immers ook de wens met deze stad & landtoernee. VIP onderzoekt binnenkort een vervolgproject met de opleiding van Frans.

4219378793_b7a7e90c2c

kijken
Over meer moeite voor iets moeten doen weet een echtpaar uit Montfoort alles. Zij hebben een dochter die helderziend en voelend is. Haar hele leven ziet ze al geesten, voelt ze pijn en verdriet van anderen, zo heftig dat ze er zelf ziek van wordt. Uiteindelijk bleek dat Shiatsutherapie haar kon helpen en vader en moeder zijn nu bezig om deze techniek zich eigen te maken. Het voornemen om helemaal alleen te zijn is in dit verhaal nog betekenisvoller. Door haar dochter is ze er altijd bewust van dat er meer om haar heen is. Waar vind je de rust en de stilte in jezelf? Haar verse voornemen om te durven doen, om te durven alleen te zijn hoopt ze in de zomer van 2010 te hebben uitgevoerd. Haar man zoekt naar de stilte in zichzelf doormiddel van meditatie.

4220173226_94c99a2c0a 4219392323_50a6f4be9d_b

4220230938_5d9f97aab1 4219536903_600ce5ef6d 4219521537_82dcf9573a

To be continued
De tocht door de provincie Utrecht was ontwapenend. Wij hebben als Utrechtse stedelingen altijd het idee dat mensen in de stad minder bravoure hebben, minder snel de stoute schoenen aantrekken. Maar niets blijkt minder waar, de mensen die we hebben ontmoet uit de kleinere dorpen en steden lijken veel minder te denken en veel meer te doen, te durven. VIP heeft net als de vorige stad & landtoernee bijzondere mensen gesproken die dicht bij zichzelf staan en de beslissingen durven te nemen die goed voor ze zijn ookal leidt dat tot grote en avontuurlijke stappen.
Toeval? We gaan gewoon door met het vervolg van deze toernee in januari, op naar Lopik en Benschop!
Wij blikken verder…

flickr_logo_gamma.gif.v59899.14Klik hier voor meer foto’s of om te downloaden

=======

Halteplaatsen: Montfoort, Lopik, Oudewater en Benschop.
11.00 – 17.00
De stad ontmoet het platteland. Op deze VIPtournee verlaat de VIPbus even kort de stad Utrecht om het platteland te laten proeven aan Utrechtse inspiratie en gedachtengoed. Rij mee met de VIPbus en verwonder je over de mooiste plekken die onze provincie rijk is.

Maar er is meer! Aan boord hebben we een Utrechtse improvisatiekok Thijs Af ink (restaurant lokaal 9) die met producten van het land wel raad weet. En onder het genot van een goed kop koff ie van een echte Utrechtse barista kan je genieten van de live muziek van Utrechtse muzikant Tjerk Ridder die live Domstad speelt. Ondertussen kun je je verwonderen over Utrechtse kunst of luisteren naar verhalen over vele nog niet ontdekte mooie plekken in Utrecht. Tijdens de tournee zal ook de woordenwinkel de deuren openen om ons assoriment te verrijken met de woorden van het platteland. Breng uw mooie woorden langs in ruil voor een mooie kop koffie met een verse wens.