De keuken op z’n kop

Toveren in de keuken

Tomatenkaviaar, appelschuim en aarbeiensneeuw

3987723208_30dc487681Met een flesje redbull in de hand stappen drie jonge meiden de VIPbus in. Ze willen wel eens zien hoe sterrenkok Thijs Afink dit energiedrankje omtovert tot een culinair gerecht. De kok fronst zijn wenkbrauwen bij het zien van zijn nieuwe buit, haalt zijn schouders op en werkt rustig door. De tie-ta-tovenaar is niet van de wijs te brengen. Terwijl de meiden azen op een zitplekje in de overvolle VIPbus, begint Thijs met zijn kookkunsten. Niet veel later genieten de meiden van zijn culinaire creatie: karamelchocolade met redbullschuim.

Daar bleef het niet bij. Lycheekaviaar, aardbeiensneeuw, roept u maar, Thijs Afink speelde het klaar. De chef-kok haalde afgelopen zaterdag alles uit de keukenkast  om zijn gasten te verassen. Met wat exotische lekkernijen, een vleugje creativiteit en een snufje gezelligheid was succes gegarandeerd.

Pompoen
Het begon allemaal met een pompoen. VIP initiatiefnemer Dennis Nolte ging eens uit eten bij restaurant Vermeulen met aan zijn ene arm zijn vrouw, onder de andere een pompoen. Of de chef daar misschien iets mee kon.  Chefkok Thijs zag het meteen zitten. Hij sloot zichzelf, inclusief pompoen, op in de keuken om niet veel later terug te keren met drie bijzondere gangen bereid met pompoen. Niet alleen een nieuw recept, maar ook een nieuw VIPbus- idee was geboren.

3986520763_ae076c1ef0

Tijdens Keuken op z’n kop mocht iedere Utrechter de chef uitdagen met zijn of haar lievelingsingrediënt. Supermarkt Coop, gelegen naast restaurant Vermeulen, werkte graag mee aan dit culinaire VIPproject. Twee charmante VIPhosts, Fleur en Jitske,  flaneerden door de supermarkt om het winkelend publiek te rekruteren.  Ze tuurden in winkelwagentjes en boodschappenmandjes. ‘Wat ga u nu doen, met die koolraap?’, vroegen de dames aan een nietsvermoedende voorbijganger, om hem vervolgens direct door te sturen naar de kok inVIPbus.

Culinair toveren
‘Ik was erg onder de indruk van wat mensen allemaal meebrachten’, moet Thijs bekennen. ‘Iemand nam Afrikaanse vruchten mee die ik zelfs niet kende. Gelukkig ging alles goed en was iedereen onder de indruk.’ De sterrenkok leerde de kneepjes van het vak bij restaurant Karel de Vijfde waarna hij doorstoomde als chef-kok bij restaurant Vermeulen. Moleculair koken is zijn specialiteit. Deze manier van koken is dé culinaire trend van dit moment. Het lijkt op toveren, maar is eigenlijk ‘gewoon’ logische scheikunde.

Enzymen versus moleculen
Er hangt een zoetzure lucht in de bus. De geur is lastig thuis te brengen. Thijs roert met zijn ene hand driftig in een pan, met zijn andere hand grijpt hij naar de pepermolen. In zijn pannetje pruttelt een exclusieve marinade op basis van balsamico, chocolade en aardbeien.

3986959739_be86f34055

Snotjes
Kaviaar van lyceesap was een van de topattracties van de dag. Thijs voegde algen toe aan het vruchtenvocht, waarna hij er kleine kaviaarbolletjes van maakte. Een clubje kinderen tuurde gefascineerd in de toverpan. ‘Het lijken wel snotjes’, mompelde er een.

‘Het grappige is dat mensen denken dat voedsel anders gaat smaken als je  de structuur verandert’ , merkt Thijs op. Lycheekaviaar, couscous van bloemkool, redbullschuim, het smaakt ineens compleet anders. ‘Dat is echter alleen de beleving’, weet Thijs. ‘In realiteit smaakt het nog precies hetzelfde. Het was leuk om hierover met mensen in gesprek te gaan.’

Knus
Het bleef gezellig tot in de late uurtjes. Terwijl het buiten stroomde van de regen, was het binnen knus met gezellige kaarsjes, loungemuziek en -niet te vergeten- culinaire traktaties. Pas na middernacht vertrokken de laatste gasten. ‘Ik vond het een heel bijzonder dag’, vertelt VIPhost Fleur. ‘Het lijkt wel alsof mensen zich thuis voelen zodra ze over de drempel van de VIPbus stappen. Er hing de hele dag zo’n gemoedelijke, fijne sfeer. Het is fijn om even onderdeel te zijn van iets waar zoveel mensen enthousiast van worden.’


—-

Links naar De Keuken op zijn Kop:

> RTV Utrecht
> nl30 (pag 30)

> specialbite.com
> dinnersite.nl
> smulweb.nl

CROESELAAN 303/DICHTERSWIJK

14:00 – 24:00, Standplaats Restaurant Vermeulen

Wij hebben ‘m! De echte VIPkok! Thijs Afink, chefkok en bedrijfsleider van Cafe Restaurant Vermeulen is een kok van sterrenformaat. Niets is hem te gek. Tomatenkaviaar, mousse van eendenborstfile, een gerecht gemaakt van koffie. Deze VIPkok deinst niet terug voor vreemde ingrediënten. Proeven, ruiken, voelen, analyseren en genieten krijgt een ander dimensie aan boord van de VIPbus. Wat hard was wordt zacht, bitter wordt zoet. Improviseren tot je een ons weegt. Twee VIPhosts staan deze dag paraat bij de buuurtsupermarkt Coop om je door te verwijzen naar het mobiele restaurant in de VIPbus. Grijp je kans! Wat kies jij uit je supermarktkarretje als basisingrediënt om aan onze kok te geven? Je krijgt er gegarandeerd een bijzonder gerecht voor terug! Met een handje creativiteit en een snufje magie opent Thijs de deuren naar de wereld van de moleculen en atomen.

LOGOFLICKRKlik hier voor alle foto’s