Flitsconcerten # 3

Muzikale traktaties

Remmen, zingen, rijden
Dromend slentert een verliefd stelletje door de steegjes rond de dom. Hij heeft zijn arm om haar heen geslagen. Ze houden even halt om elkaar een zoen te geven. Op dat moment parkeert de VIPbus vlak voor hun neus. Tjerk Ridder opent de etalageramen van de bus en grijpt zijn gitaar. ‘Domstaaad’, zingt hij uit volle borst, terwijl hij op zijn gitaar een melancholisch akkoord aanslaat. ‘Is het terecht, dat ik mijn liefde vond waar mijn wieg stond?’, vervolgt hij zijn lied. Het blij verraste stel kijkt vol ongeloof naar de vertoning. Een spontaan privéconcert. Zomaar, gratis en voor niets.

20090905_VIPbus_01 20090905_VIPbus_03

Flitsende flitsconcerten
Van ’s middags tot na zonsondergang trakteerde de VIPbus woensdag  2 september op de ene na de andere muzikale verwennerij. De VIPbus was getransformeerd in een heus poppodia waar de huismuzikant, Tjerk Ridder, aan de lopende band flitsende flitsconcerten gaf. Tjerk is singer-songwriter en gitarist. Hij verraste nietsvermoedende Utrechters met twee van zijn favoriete liedjes, Domstad en Ik word je vriend. Net als je het refrein een beetje door had flitste de bus er alweer vandoor.


Overal vrienden

De bus dook overal- en- nergens op. De VIPbus maakte vrienden op het Janskerkhof, het Stadshuisplein, Ledig Erf, in Kanaleneiland en Leidsche Rijn. Tjerks solostem en akoestische gitaar werkten als een magneet. Telkens weer was het een drukte van jewelste rondom de bus.  Fietsers stapten af om te zien wat er gebeurde, voorbijgangers hielden halt en zetten hun gevulde, blauwe Albert Hein – tassen zolang op de grond. Met open mond staarde het publiek naar Tjerk. Hier en daar klapten mensen op de maat van de muziek. Sommige toeschouwers zongen Oeee mee op de vrolijke melodie van Ik word je vriend en in Leidsche Rijn gingen zelfs de voetjes van de vloer.

20090905_VIPbus_08 20090905_VIPbus_28

Lang-zullen-ze-leven!
In een nieuwbouwwijk van Leidsche Rijn kwam het gezelschap bij toeval twee jarige jopjes tegen. Een jongen die 10 jaar was geworden en een dametje van al 4 jaar. Daar moest natuurlijk voor gezongen worden. Tjerk kreeg versterking van papa en mama. Het miniconcert  zong uit volle borst lang-zal-je-leven. Met glinsterende ogen keken de kleintjes toe en wiegde mee op de maat van muziek…. Wat een leuk verjaardagscadeau! Een verjaardag om nooit te vergeten.
Van de jarige joppen door naar de Gasterij de Buurvrouw, een restaurant waar mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap aan de slag kunnen.  Ze legden graag het werk even neer om Tjerk te versterken met een achtergrondkoor. Binnen een mum van tijd stond het voltallige keuken-en bedieningspersoneel mee te zingen met Ik ben je vriend.

20090905_VIPbus_31 20090905_VIPbus_33

Hoteldebotel
Ik word je vriend gaat over prille liefde. ‘Iedereen kent het wel’, aldus Tjerk, ‘het gevoel om voor het eerst verliefd te zijn. Er hangt een soort magie om die persoon. Je vind de ander zó mooi dat je alles van hem of haar wilt weten. Wat smeert hij in zijn haar voordat hij naar school gaat, wat doet zij op haar brood bij het ontbijt?’ Daarom zat de automatiek vol met kleine potjes gel, ontbijtcrackers en mini’s met broodbeleg. Een goede teaser om het gesprek aan te gaan. Hoe houd jij je krullen eigenlijk in bedwang? Deze kleine, alledaagse frutsels hebben een duidelijke boodschap. ‘Het gaat over oprechte interesse in je medemens. Dat is zo ontzettend belangrijk’, aldus Tjerk. ‘Investeer in elkaar om het beste in de ander naar boven te halen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen daar beter van wordt.’
Het nummer Domstad gaat, zo het zich raad vermoeden, over Tjerks liefde voor de stad Utrecht. De tekst spreekt voor zich: Waar ik ook heen ga, je reist altijd met me mee, waar ik ook heen ga, je maakt me compleet . ‘Het is een loflied voor de stad.’ Maar het is meer dan dat. Het is een nummer met een missie. Tjerk is namelijk bezig om samen met de VIPbus het project ‘Domstad aan zee’ van de grond te krijgen. Het idee is dat hij liftend met een caravan (dus zonder auto) naar Sjanghai vertrekt, met als enige gezelschap zijn trouwe viervoeter en gitaar. Dennis Nolte, initiatiefnemer van VIP is hem vorig jaar voorgegaan naar Oerol: www.trekhaakgezocht.nl. Als de benodigde subsidies binnen zijn, gaat Tjerk ervandoor. ‘Ik wil tijdens deze spannende reis het liedje Domstad zo veel mogelijk zingen, zodat ik een spoor trek van Utrecht naar Sjanghai waarbij ik de Domstad bezing. Ook wil ik tijdens mijn reis voornemens inblikken en mensen van hier tot daar inspireren. Zo ontstaat er een verzameling aan menselijke intenties, wensen en verlangens. Het is een symbolische reis waarvoor ik ook letterlijk anderen nodig heb. Anders kom ik niet ver.’

We blijven de ontwikkelingen van Tjerk en zijn project Domstad aan Zee met aandacht volgen. Op deze site vind je binnenkort meer informatie over dit spannende avontuur!

———————————————————————————————–

OOG IN AL/LEIDSCHE RIJN/DE MEERN/ONDIEP/CENTRUM

16:00, Oog in Al, winkelcentrum
17:00, Leidsche Rijn (toernee)
18:00, De Meern, Fruittuinderij Gebroeders Goes
19:00, Ondiep, winkelcentrum
20:00 – 22:00, centrum (toernee)

De VIPbus duikt op duizend-en-een plekken in de stad op om jou te verrassen. Of je nu bezig bent met de zaterdagmiddagboodschappen of geniet van een kop koffie op het terras, je kunt de VIPbus op elk moment verwachten. Sta klaar om te genieten, want voor je het weet flitst de bus door naar haar volgende locatie. Dit keer trakteert de VIPbus op flitsende optredens van Tjerk Ridder. Tjerk bezingt zijn liefde voor Utrecht in ‘Domstad’ en maakt van jou zijn achtergrondkoor in ‘Ik word je vriend’.  Zelf meedoen dus! I.s.m. www.tjerkridder.nl