Trek in iets nieuws snack # 2

Levenservaringen op het Smaragdplein
Het is pikkedonker. Met de blinddoek voor mijn ogen zie ik geen steek. Sandra van het Huis van Proeven legt iets op mijn tong. Ik heb geen idee wat het is. Het zou toch geen eng beestje zijn? Het hapje proeft sterk, een beetje naar mint. Of is het drop? Ik kan de smaak  niet plaatsen, ik heb dit nooit eerder geproefd. Het voelt glibberig op mijn tong. Getver. Ik kauw, ik wil het weg hebben, doorslikken of uitspugen, ik wil ervan af. Er kraakt iets tussen mijn tanden. Wat..?
Als ik de blinddoek afdoe laat Sandra mij de verrassingsnack zien. Een mintgroen winegumsnoepje in de vorm van een bloem, met in het midden een echte madelief. Dat snoezige snoepje had ik gegeten. De sterke smaak bleek van absint te komen, een sterk alcoholische versnapering.

Pernot en ouzo
Lang niet iedereen vond de snack onappetijtelijk. De VIP bus zorgde vrijdag 14 augustus voor 50 poëtische smaakervaringen op het Smaragdplein, Winkelcentrum Hooggraven en het Ledig Erf. Een groot gedeelte van onze proevers was enthousiast over de smaak. ‘Wat heerlijk! Het doet me denken aan die ene vakantie in Parijs’, vertelt een dame na het proeven van de snack. Één hap van het snoepje, en het komt allemaal weer terug. ‘Ik ging stiekem met een vriendin, zonder dat onze ouders het wisten. We dronken pernot een terras.’

Unieke snack
‘Ik vind het niet erg dat sommige mensen mijn snack vies vinden’, vertelt Sandra van het Huis van Proeven over haar creatie. ‘Dit snoepje bestond nog niet, niemand kent de smaak en daarom vinden velen het niet lekker. Bovendien is smaak persoonlijk. Juist die verschillen zijn boeiend.’ De van beroep beeld kunstenares wil met haar eetbare kunstwerken wakker schudden, verwarren, maar vooral mensen met elkaar in contact te brengen. ‘Het vereist overgave om geblinddoekt iets onbekends te eten’, aldus Sandra. ‘Het ritueel hoort erbij om echt te kunnen proeven.’

Sprinkhaan met geitenkaas
Voor de voorbijgangers die liever zonder blinddoek voor wilden snoepen, zat de automatiek vol met sprinkhanen en meelwormen op een bedje van geitenkaas. Als dat geen verwennerij is… Een kwieke oudere dame vond van wel. ‘Wat ontzettend leuk dat jullie mij op mijn oude dag hiermee verrassen!’ zegt ze, terwijl ze een meelworm in de geitenkaas dipt. ‘Nou, lekker hoor, niets mis mee’, vindt ze. Ze eet alles op, want eten weggooien is zonde. Een portie sprinkhaan neemt ze mee naar huis, om haar vriendin mee te pesten. ‘Haha, dat wordt lachen’, grinnikt ze.
De wijkfotograaf doet ook mee. Na een ‘muffig’ hapje sprinkhaan is hij wel toe aan iets anders. Hij krijgt de vrolijke blinddoek voor zijn ogen waarna Sandra de amuselepel in zijn mond schuift. Het hapje doet hem denken aan het Griekse aperitiefje Ouzo. ‘Het herinnert me aan de vakantie dat ik mijn vrouw voor het eerst ontmoette’, vertelt hij glunderend. ‘We waren op Rhodos en dronken Ouzo.’ Hij is niet de enige die bij het proeven van de verrassingssnack aan Ouzo moet denken..

Trekinietsnieuws-AnnavanKooij

Mag ik even spugen?
‘Getver- de – getverredemme!’ Een jongeman heeft het snoepje nog maar net in zijn mond. Hij ziet er stoer uit met zijn baggy broek en hippe shirt. Het snoepje valt overduidelijk niet in de smaak. ‘Hè bah! Mag ik even spugen?’ Niet veel later ligt er een kwakje mintgroene winegum en een gehavend madeliefje op de grond. ‘Het smaak naar die ene avond dat ik voor het eerst echt dronken was, zo’n vier jaar terug’, vertelt de jongen vol afschuw. ‘Ik weet eigenlijk zelf niet meer hoe die avond is verlopen, dat hebben ze me achteraf moeten vertellen. Maar ik weet wel dat ik veel te veel ouzo ophad. Ik hoef dat spul nooit meer, getverdemme.’
Of het snoepje in de smaak viel of niet, het maakte in ieder geval wel een berg aan ontroerende, geestige en verrassende herinneringen los. Het deed twee mannen uit Ghana denken aan hun nationale gerecht FuFu. Een dame op leeftijd moest denken aan vroeger, toen ze zes jaar oud was. Ze zwom in de koude vijver rondom het huis van haar ouders, waarna ze van haar moeder erwtensoep met een anijsdrankje kreeg. De snack herinnert een jonge vrouw aan een fles dropshot in Denemarken waar ze flink teut van werd, een ander aan een mond vol hete chili in een Indiaas restaurant.

LOGOFLICKRklik hiervoor alle foto’s, of te downloaden.

PROGRAMMA

14.00 – 18.00 Proeverij / TOLSTEEG/HOOGRAVEN

Velen kennen VIP van de ‘trek in iets nieuws snacks’ uit de automatiek. Onze amuses van insecten hebben veel emoties, spanning, plezier maar ook veel weerstand teweeggebracht. Er zijn mooie gesprekken gevoerd over wat voor velen het voedsel van de 21e eeuw wordt genoemd: duurzaam en vooral proteïne rijk voedsel. Maar ja, nu nog even over dat enge beeld van het insect heen stappen. Tijd voor een vervolg. De nieuwe ‘trek in iets nieuws snack’ vraagt om uw volle overgave en bewustzijn. Laat je verleiden door het wonderschone uiterlijk van onze nieuwste beproeving en onderga deze prikkelende ervaring. VIP is benieuwd naar uw verhaal. In samenwerking met hethuisvanproeven.nl