Woord wie je bent!

p>Rook je suf, voel je fit
In de schaduw een grote eikenboom zitten twee loodgieters uit te puffen, ontsnapt aan de warme zomerzon. De één geniet van een bekertje melk, de ander hapt tevreden van zijn broodje.  Hier en daar laat iemand zijn hond uit, verder is het nog rustig in het park Oog in Al.
‘Goedemorgen!’, roept Dennis enthousiast. De mannen kijken verschrikt op. Ze zien een complete delegatie naderen. Wat is dit? Een jongedame met een typemachine, een ander met een fototoestel, een man met gitaar. De afvaardiging ploft neer op het gras, in een halve kring rond de mannen. ‘Welk woord staat voor wat jij belangrijk vindt?’, vraagt muzikant Tjerk hen op de man af. De collega’s kijken elkaar aan en halen hun schouders op. ‘Ik zou het niet weten’, zegt de één. ‘Hoezo?’ Dennis legt uit dat hij samen met hun een ringtone wil maken. Na lang nadenken weet zijn collega iets te bedenken. ‘Gezondheid, dat vind ik heel belangrijk’, zegt hij. ‘Alhoewel je wel veel rookt’, grinnikt de ander.

Gelukistekoop-AnnavanKooij

Tjerk pingelt wat op zijn gitaar. Binnen een mum van tijd heeft hij het juiste akkoord te pakken. ‘Gezooondheid!’, zingt hij met volle overtuiging. Dennis houdt een opnameapparaatje onder zijn neus. De loodgieter antwoordt op het juiste moment. ‘Gezondheid!’ roept ook hij uit volle borst. ‘Rook je suf’, ‘voel je fit’, zingen ze samen op de maat. Tjerk slaat een slotakkoord en de ringtone is klaar. Kunstenares Yvette van der Aa heeft ondertussen niet stilgezeten. Met haar ‘TM’ertje’, een ouderwetse typemachine, heeft ze de tekst van de ringtone vastgelegd. Met stempels maakt ze er een heus kunstwerkje van, dat ze overhandigt aan de mannen.

Toeren
Onder een knalblauwe lucht toerde de VIPbus woensdag 5 augustus van Oog in Al via Zuilen naar Overvecht.  Uitgedorst met schort, dienblad met mooie woorden en gitaar stapten Dennis en Tjerk af op willekeurige voorbijgangers. Tjerk wist iedereen aan te steken met zijn enthousiasme. Hij inspireerde de een na de ander om een mooie ringtone te bedenken. Een oudere Surinaamse dame zong dat ze weer wilde gitaarspelen, een omaatje verklapte haar passie voor mensen, Marokkaanse mannen zongen over vrede, een man in een scootmobiel rapte dat hij fit werd van God.

Moederliefde
Een Surinaamse man ligt te genieten van de zon als de VIP-delegatie aan komt zetten.  Hij neemt nog snel een slokje van zijn wishky- cola voordat hij Tjerk de hand schut, die naast hem komt zitten. ‘Wat is het belangrijkst voor jou?’, vraagt Tjerk. De man hoeft niet lang na te denken. ‘Liefde’, zegt hij vol overtuiging. ‘Maar dan bedoel ik wel èchte liefde, je weet wel, moederliefde. Dat is de enige echte liefde. Ik hou van mijn moeder.’  Met zijn diepe, mooie stem spreekt hij de jingle in. Yvette kijkt ontroert toe. ‘We kunnen deze ringtone beter naar zijn moeder mailen’, grapt ze.
‘De woorden die mensen gebruiken voor hun ringtone zijn heel persoonlijk en zeggen echt iets over die persoon’, vertelt Tjerk. ‘Ieder keer dat je telefoon gaat, word je herinnerd aan je wensen, voornemens of passies. Zo woord je wie je bent!’
Kunstenares Yvette van der Aa leverde ook haar bijdrage. Ze wist de VIPbus al eerder te verwonderen. Ook deze keer had ze zich weer flink uitgesloofd. In de automatiek zaten allerlei verwonderingen van haar hand. Haar kunstwerkjes inspireerden voorbijgangers bij het kiezen van een woord voor hun ringtone. In een patatbakje zat een waaier met mooie woorden zoals ‘dromen’, ‘verwonderen’, ‘vriendschap’.  Er zaten ook gelukskoekjes in de automatiek; een lekker hapje met een zoete boodschap.

Verliefd
Op een stil plekje in park Oog in Al treffen we een verliefd stelletje aan. Hij ligt languit in het gras, zijn hand in de hare.  Grassprietjes kriebelen in haar nek. Door de takken vallen druppels zonlicht naar beneden. Tjerk en Yvette komen bij het verliefde koppel zitten. Tjerk slaat zachtjes wat snaren aan terwijl hij praat met het stelletje. Wat vindt hij belangrijk? Wat is haar favoriete woord? ‘Pannekoek’, antwoordt de jongen. ‘Pannenkoek met spek’. Veel meer heeft Tjerk niet nodig om er een hitrefrein van te maken. Lights, camera, action. ‘Pannenkoek met spek, pannenkoek met spek, pannenkoek met spek’, zegt de jongen. ‘Aardbeien na’, fluistert zijn vriendin met een sexy stem. Een nieuwe ringtone is een feit.

You’ve got mail
Terug in de bus luisterde Dennis de ringtones terug.  Via het programma i-tunes laadde hij de ringtones in op zijn computer. Iedere deelnemer kreeg zijn of haar eigen ringtone toegestuurd per e-mail  zodat ze de ringtones vervolgens zelf op hun mobieltje kunnen zetten. Als dan je telefoon gaat weet je het zeker, dat ben ik.De VIP bus ging op zoek naar het woord waar jij gelukkig van wordt. We maakte samen met toevallige passanten persoonlijke ringtones op basis van favoriete woorden. De VIPcrew ging samen met muzikant Tjerk Ridder op zoek naar de mooiste woorden en namen deze op in de VIPbus mobiele studio. VIP maakte je persoonlijke I-Mantra op je I-Phone. Een persoonlijke ringtone die met jou resoneert.
Elk telefoontje herinnert jou straks aan wat je belangrijk vindt. Woord wie je bent!
Tekst: Anne Kroon

VIP bus, Dennis Nolte, Geluk is te koop

Picture 1 of 13

Klik hier voor alle foto’s

Route:
12:00 OOG IN AL
14:00 NIEUW ENGELAND/ MAJELLAPARK
via  ZUILEN  (Berg Tuyllkade)
15.00 OVERVECHT (winkelcentrum)
16:00 PIJLSWEERD/CENTRUM

Aanleiding:
Het idee van ‘Woord wie je bent’ is kort geleden ontstaan op een warme zondagmiddag in het Julianapark. Dennis en ik hebben allebei dezelfde passie tot inspireren. Ik op mijn manier vanuit de liefde voor taal en muziek. Dennis vanuit inspirerende ideeën en dromen. Voor mij is muziek meer dan vermaak, maar een manier om contact met jezelf te maken. Omdat veel goede ideeën vaak verwateren als je er niets mee doet, hebben we deze fascinaties direct gekoppeld aan een VIPbusactie die gaat over geluk. Wij vragen het publiek naar wat zij belangrijk vindt, verpakt in één woord. Hiermee maak ik een persoonlijke muzikale mantra die gebruikt kan worden als ringtone. Zo word je Iedere keer als je telefoon gaat herinnerd aan je voornemens of aan je dromen.
Tjerk Ridder